Am urmărit cu destul interes o licitaţie online în cadrul căreia a fost oferită (şi vândută) o scrisoare clasică externă expediată din Valahia prin intermediul poştei austriece. Click pe imagini pentru mărire.
Plicul a fost prost păstrat, dar, din fericire, el poate fi restaurat în condiţii relativ bune, în opinia mea, nelipsindu-i nicio porţiune importantă.
După cum probabil cunoaşteţi, România nu a avut un serviciu de poştă internaţională până în 1869. Până atunci, misivele destinate străinătăţii nu puteau păsări graniţele principatelor decât prin intermediul uneia dintre poştele străine care funcţionau pe teritoriul României de la acea dată.
Acest plic a fost expediat în 1866 din Craiova prin intermediul unui curier probabil, până la cel mai apropiat oficiu poştal austriac de lângă graniţa cu Muntenia, Orşova Veche. Că originea plicului este la Craiova o atestă chiar expeditorul, pe una din clapele plicului:
În Craiova a existat un oficiu austriac militar de campanie, care a funcţionat însă numai între 1854 şi 1857. Anterior se cunosc referiri încă din 1840 asupra existenţei la Craiova a unei starostii. Neexistând deci, în 1866, nicio unitate poştală austriacă, s-a apelat la ruta prin Orşova pe care negustorii au utilizat-o încă din perioada prefilatelică pentru expedierea scrisorilor spre Viena şi mai departe.
Plicul este destinat către Londra, fiind însă francat şi obliterat abia la Orşova. Francatura corespunzătoare unei recomandate grele se ridică la 125 crăiţari trimiterea, plus încă 10 crăiţari taxa de recomandare (aplicată pe verso, conform regulamentului vremii). Total - 135 crăiţari, sumă însemnată pe faţa plicului, cu creionul albastru. Plicul a avut ca tranzit, până la Londra, Austria şi Prusia, conform ştampilelor existente şi pe faţa, şi pe spatele plicului.
După ştiinţa mea, francatura tricoloră compusă din o marcă de 5 kreuzer, una de 10 kreuzer şi nu mai puţin de 8 mărci de 15 kreuzer, toate din emisiunea austriacă 1864, reprezintă cea mai grea francatură existentă pe o scrisoare externă expediată în perioada clasică din Muntenia prin intermediul poştei austriece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu