Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 15 ianuarie 2015

Astăzi este (a fost) Ziua Culturii Naţionale

De dimineaţă, când am deschis calculatorul şi am început să citesc ştirile, au năvălit peste mine anunţurile, articolele şi trimierile la subiect, împreună cu rândurile celor care îl proslăvesc pe Eminescu (doar este aniversarea naşterii marelui poet şi publicist).

Pe o grămadă de bloguri, forumuri şi reviste online pe care le urmăresc, subiectele au fost similare. La fel pe Facebook. Desigur, acum o săptămână nu se gândea nimeni la Eminescu, dar asta este o cu totul altă treabă. Trebuie să ştii când e momentul să te bagi în seamă, chiar dacă indiferenţa faţă de cultură s-a manifestat tot anul!

Pe la prânz am auzit în trecere pe cineva vorbind la tembelizor că "este nevoie de un pact naţional pentru cultură". Am început să dau mărunt din buze, pentru că pur şi simplu m-am săturat de fluviul de vorbe goale revărsat de pe buzele multor persoane care n-au făcut mai nimic pentru cultură. Şi nici pentru filatelie. Am scris despre asta de mai multe ori pe blog.

Unul din articolele mai vechi s-a referit - ghiciţi la ce - la Strategia Sectorială în Domeniul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru perioada 2014-2020. A fost un document care în vara anului 2013 a intrat în discuţie publică. Ce s-a făcut atunci habar n-am. Nu m-a mai interesat problema, deoarece nici celor care au alcătuit acea "strategie" nu le-a păsat de filatelie (ce dacă timbrele intră sub incidenţa patrimoniului naţional mobil?!). Dacă vă interesează ce a fost atunci, puteţi găsi aici mai multe. Dar nu cumva ar trebui ca la Ministerul Culturii să existe deja o astfel de strategie?

Că pe responsabilii de la cultură îi interesează fix în paişpe de filatelia am mai arătat şi aici. Se înfiinţează structuri care mănâncă fonduri din banii publici, dar de domeniul nostru nu se ocupă nimeni.

Revin la chestia auzită la televizor, cea cu "pactul". Ce au păzit până acum cei din Ministerul Culturii? De ce nu îi întreabă domnul cu "pactul"?

Şi totuşi, la un alt nivel există preocupări şi pentru cultură. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 463/2014 (publicat în 23 decembrie 2014) au fost publicate două documente interesante:

• Concluziile Consiliului privind guvernanţa participativă a patrimoniului cultural;
• Concluziile Consiliului şi ale reprezentanţilor guvernelor statelor membre, reuniţi în cadrul Consiliului, privind un plan de lucru în domeniul culturii (2015-2018).

Oare de ce numai alţii sunt capabili să realizeze planuri pe perioade de câţiva ani?

UPDATE:

Citiţi această declaraţie. Nu ştie stânga ce face dreapta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu