Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 7 noiembrie 2014

Fals gogonat oferit de o casă de licitaţii cu pretenţii

Tot "pieptănând" licitaţiile care urmează să se desfăşoare în perioada următoare, am dat de minunea asta (click pe imagine pentru mărire) la licitaţia cu numărul 33 a casei britanice Essex Stamp Auctions. Un link îl puteţi găsi aici.


Descrierea oferită de casa de licitaţie sună cam aşa:

"1869 Prince Carol cover to France bearing 1866-67 5p and 20p type 2, with grid cancellation, and Braila cds in blue. With Diena photo certificate (1985). An extremely rare cover".

Se recomandă ca nivel al ofertei suma de 3.000 de lire sterline.

Nu trebuie să fii expert internaţional ca să-şi dai seama că este vorba de o făcătură ordinară, în opinia mea. Datarea plicului (care este original) este facilă, martor fiind ştampila franceză AUTR. STRASBOURG de pe faţă, care are data "16 AOUT 69". Păi la data aceea mărcile "favoriţi" cu valoarea în parale erau de mult scoase din circulaţie, utilizându-se ca monedă divizionară a leului banul, iar pentru francare fiind utilizate (normal), mărci cu valoarea nominală exprimată în bani.
Ca fapt divers, la o piesă originală (făcând abstracţie de utilizarea unor mărci a căror putere de francare a încetat), culoarea ştampilei tip grătar de pe mărci ar fi trebuit să fie similară cu cea a ştampilei de plecare, BRAILA DIM.
Nu m-ar mira ca şi certificatul lui Diena să fie contrafăcut, pentru că am mai văzut certificate ale lui falsificate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu