Zilele trecute, un negustor american (George Alevizos) a postat pe eBay un lot măricel de piese circulate, francate cu mărci Debreţin şi Cluj-Oradea.
Persoana negustorului american nu este una necunoscută. Colecţionarii români îl cunosc drept un vânzător cu preţuri destul de piperate (uneori care nu prea se justifică la anumite piese), dar orice vânzător este liber să ceară cât crede în definitiv, vede el dacă vinde sau nu (pentru că în definitiv preţurile care contează sunt cele realizate, nu cele cerute).
De această dată, piesele din lotul cu pricina au avut preţuri de strigare destul de ridicate (de ordinul sutelor de dolari). Iniţial, când am văzut piesele, nu credeam că va reuşi să vândă vreuna, cu toate acestea însă mai multe plicuri au fost vândute. Le-am selectat pentru a vi le prezenta, deoarece unele sunt chiar rare, în opinia mea.
Acesta este un plic expediat loco se pare, recomandat şi expres, în Hódmezövásárhely. În opinia mea, caracteristica interesantă este ştampila de cenzură aplicată pe faţă: "CENZURAT HMVASARHELY" (cu Y răsturnat). Potrivit monografiei ing. Călin Marinescu (Cenzura poştală militară în România 1914-1940, pag. 227), piesele cunoscute sunt datate decembrie 1919. Această piesă este circulată în 29 (?) noiembrie. N-am avut curiozitatea să verific dacă francatura este în concordanţă cu tariful de la acea dată (verificaţi voi acest lucru).
Piesa a fost vândută cu 275 dolari (după numai 1 bid).
Acesta este un plic recomandat, expediat din Bucureşti Clemenţă (!!!) la Cluj, pe adresa inspectorului PTT Mocian Aurel din cadrul Inspectoratului Birourilor Ambulante. Plicul a fost francat cu trei mărci de 50 bani Zita emisiunea Oradea, dar poartă şi timbrul de ajutor de 10 bani, obligatoriu.
Plicul a fost vândut cu 175 dolari (după 2 biduri).
Plic recomandat expediat în ianuarie 1921 din Craidorolţ la Viena. Plicul a fost cenzurat la postul din Carei dar, din păcate, nu poartă şi ştampila de sosire în Austria (ori vreo altă ştampilă de tranzit). Data de circulaţie extinde perioada cunoscută pentru cenzura din Carei (v. ing. Călin Marinescu, op. cit., pag. 161) cu 11 luni.
Plicul a fost vândut cu 325 dolari (după un singur bid).
Acesta este un plic recomandat expediat din Modoş (astăzi în Serbia, aproape de graniţa românească, localitate denumită Jaša Tomić) la Orşova, în aprilie 1920. Pentru cei care nu cunosc, localitatea Modoş a făcut parte din teritoriul românesc (birou autorizat între 1919-1924, în judeţul Timiş-Torontal). În 1924, cu ocazia noii delimitări de frontieră între România şi Iugoslavia, localităţile Modoş şi Pardani au revenit acesteia, în timp ce localităţile Cenei, Comloşel, Drăgăneşti (Jamul Mare), Jimbolia şi Pustiniş au revenit României.
Plicul a fost cenzurat la postul român de cenzură din Modoş. Piesa extinde perioada de utilizare cunoscută pentru acestă ştampilă de cenzură (v. ing. Călin Marinescu, op. cit., pag. 186) cu circa trei luni.
Pe verso se distinge ştampila de sosire a oficiului Orşova (tip J, dată în format românesc).
Plicul a fost vândut cu 865 dolari (!!!), după 2 biduri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu