Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 13 noiembrie 2014

Francatură neobişnuită

Am văzut piesa abia după ce s-a încheiat licitaţia de pe un portal online. Păcat de ea, pentru că vânzătorul a postat două fotografii întunecate, făcute în scârbă cu telefonul (aproape că-mi vine să-i blochez pe aceşti indivizi!). Ca să pot să vă arăt piesa încondiţii cât de cât bune, m-am întrebuinţat oleacă cu perspectiva şi transformarea "warp" din Photoshop.


Este un plic recomandat expediat în vara anului 1929 de la Lugoj laVârşeţ, în Iugoslavia. Partea neobişnuită a francaturii este cea de pe spatele plicului, unde a fost aplicată o jumătate de coală comercială (50 de bucăţi) de 10 bani Ferdinand cap mic. Aşadar în afara francaturii multiple masive de pe verso, a luat naştere şi o francatură mixtă (emisiuni diferite cu efigiile a doi domnitori diferiţi). Francaturile mixte între uzualele Ferdinand şi Mihai copil nu sunt însă deloc rare.

2 comentarii:

 1. Aş avea o curiozitate (pentru cultura mea generală): aplicarea celor 50 de bucăţi a câte 10 bani s-a făcut conform tarifelor vremii sau doar aşa, "de amorul artei"? :) Un weekend plăcut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Francatura (cu tot cu jumărtatea de coală) însumează 32 lei.
   La data respectivă, tariful pentru trimiteri externe era următorul:
   - scrisoare simplă externă până la 20 grame: 10 lei;
   - pentru fiecare treaptă suplimentară de greutate de câte 20 grame: 6 lei;
   - taxa de recomandare: 10 lei.
   Suma francaturii de 32 lei indică o scrisoare externă recomandată, din a treia treaptă de greutate (adică de peste 40 grame). După mărimea şi aspectul plicului se pare că trimiterea a constat dintr-un teanc mai gros de hârtii).
   Trimiterea corespunde tarifului.

   Ștergere