Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 8 aprilie 2014

O ştampilă administrativă CFR târzie

Am dat întâmplător peste o ilustrată pe un portal online, care mi-a atras iniţial atenţia deoarece era nefrancată. Click pentru mărire.


Piesa este nedatată, dar după localitate şi limba în care este imprimată legenda de pe verso a ilustratei mă fac să cred că piesa este ulterioară anului 1920.
Din câte se poate deduce, ilustrata a fost expediată din Tuşnad Băi pe adresa domnişoarei Preda Eliza, de la Oficiul PTT Turnu Severin. Nu ştiu ce ar putea avea pe cealaltă faţă ilustrata în cauză (deoarece vânzătorul nu i-a "suit" scanul), dar presupun că a fost expediată nefrancată, direct cu trenul (aşa cum se mai practică uneori chiar şi în prezent).


Am văzut ştampila de serviciu ceva mai târziu. Tipul este asemănător celor utilizate în Regat încă din perioada postclasică. Deoarece Băile Tuşnad (situate la nord de Sfântu Gheorghe) au făcut parte din teritoriul maghiar înainte de Marea Unire, această ştampilă nu a putut fi confecţionată decât după revenirea Ardealului la teritoriul românesc. Iar vechea convenţie (valabilă în Regat începând cu 1896, conform căreia şefii staţiilor CFR erau împuterniciţi şi cu efectuarea serviciului poştal în gările respective) era de mul timp caducă, neavând aplicare în Ardeal. Una peste alta, este o piesă interesantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu