Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 31 decembrie 2013

În loc de bilanţ

Mâine după amiază se fac exact trei ani de când am început să scriu pe acest blog. Nu aş putea să spun eu ce am făcut şi dacă am făcut bine sau nu, dacă am făcut multe sau mai puţine, deoarece asta trebuie să o faceţi voi, cititorii.

Cu ajutorul rândurilor din articolele publicate am încercat să vă arăt şi o altfel de faţă a filateliei, ceva ce ştiu că nu a mai încercat nimeni. Am încecat mereu să mă adresez în primul rând pasionaţilor şi mai puţin celor care au început în ultimii ani să umple peisajul pe post de "businessmani".
Ştiu că sunt printre voi pasionaţi care mă citesc şi mă susţin, aşa cum ştiu că sunt şi alt fel de "colecţionari" care nu sunt foarte fericiţi că acest blog există. Am continuat însă după principiul "sunt la mine acasă şi eu sunt stăpânul aici".

Profilul blogului este unul (aproape) pur de nişă. Chiar dacă abordează o pasiune, filatelia, este atinsă însă o felie destul de specializată a ei - studiul tradiţional şi istoria poştală - aşa că încadrarea nu este deloc exagerată, în opinia mea. Care opinie nu se prea suprapune pe cea a specialiştilor în social media. Dar este un lucru care mă interesează mai puţin, deoarece scrisul pe blog nu îl fac pentru bani, pentru participarea la campanii sau pentru susţinerea vreunei firme care a descoperit şi ea "netul". Totuşi, acest fenomen care se cheamă blogosferă a apărut din cu totul alte motive. Eu am adoptat acea poziţie de modă (foarte) veche şi nu mă interesează promovarea, vânzările sau marketingul (cine vrea să mă facă să mă schimb trebuie să se gândească că blogul acesta ajunge la o anumită categorie de cititori pe care niciun alt blog nu o face).

Una peste alta, mergând pe statisticile tătucului Google, cred că am oareşce realizări cu care se pot lăuda destul de puţine bloguri cu o vechime comparabilă, inclusiv cele generale: peste 375.000 de afişări de pagină, peste 15.000 de comentarii, peste 2.300 de articole. Nu m-am prea omorât să fac o promovare deosebită blogului, deoarece o faceţi voi, cititorii colecţionari, pentru mine. Este un lucru care contează pentru mine şi de care voi ţine seama mereu.

Pe de altă parte, publicarea pe blog oferă o formă anume de independenţă editorială care contează foarte mult. Blogul îmi aparţine în totalitate şi nu are nicio legătură cu niciun club sau asociaţie, cu nicio altă publicaţie şi cu niciun organism. Scriu de mulţi ani şi ştiu ce înseamnă să ai libertate editorială, este un avantaj deosebit al blogului.

În aceşti trei ani mi-am asumat dreptul de a mă referi şi la alte câteva domenii, care ţin în special de tehnologie. Suntem "pe net" şi, vrem sau nu vrem, folosim o anumită tehnologie care, iată, tinde să devină o părticică din viaţa noastră de zi cu zi. Astăzi avem la dispoziţie "unelte" la care nici nu îndrăzneam să visăm acum 25 de ani. Poate că cei mai tinerei nu realizează imensul salt tehnologic pe care l-am făcut în ultimii ani, având la îndemână tehnologiile actuale. Din păcate, în rândul colecţionarilor sunt relativ puţine persoane care să dispună de cunoştinţe ceva mai avansate în ale tehnologiei, altfel am fi avut poate mai demult programe specializate de profil.

Poate că nu ajungeam unde sunt acum fără relaţiile frumoase dezvoltate în timp cu alţi bloggeri. În ansamblul său, blogosfera este o comunitate adevărată, cu bune şi rele. Am avut norocul să cunosc oameni deosebiţi, faţă de care am toată stima şi respectul, chiar dacă nu au nimic de-a face cu filatelia. Am cunoscut oameni pasionaţi de ceea ce fac. Unora le place scrisul şi literatura. Altora le place arta fotografică. Unora le place muzica, altora grafica. Sau poate că pur şi simplu se bucură de viaţă. Nu pot decât să vă mulţumesc, Călin (care mai poartă de gât şi o paporniţă), Doru (cu al său ochi de vultur), psi (mâţul pervazier), Geanina cea îndrăgostită de peisaje şi de tumultul străzii, Hapi cea mereu veselă, Elena - paznica Paradisului Verde, Vera - cea care ştie întotdeauna să descopere oameni frumoşi, Domnu' Io, cel căruia îi plac florile... Lista ar fi mult mai mare, am un blogroll lung...

Nu pot să nu-i menţionez şi pe colegii colecţionari care s-au încumetat şi la scris, Cornelius (veteranul nostru), Sergiu, Liviu. Au mai fost, dar văd că s-au hotărât să nu mai scrie. Păcat, orice cuvânt scris pentru pasiunea noastră era un lucru câştigat.

Nu ştiu ce să vă mai spun. Nu-mi rămâne decât să vă urez tuturor un an mai bun decât cel care s-a încheiat, să aveţi parte de sănătate, de fericire şi de linişte. Dumnezeu să vă ajute!


Sursa: YouTube User ttmyvideo

27 de comentarii:

  1. Max, chiar dacă nu-s defel un pasionat de filatelie, mai dau şi eu din când în când pe aici. şi cau un neştiutor ce sunt în ale filateliei, tot îmi pot da seama că în spatele blogului ăstuia se ascunde multă pasiune şi al naibii de multă muncă.
    Mulţi Ani frumoşi şi ţie, dar şi Măriei Sale, blogului!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Va multumesc in primul rand pentru materialele foarte folositoare celor mai incepatori intr-ale filateliei si nu numai. Eu urmaresc blogul de un an si ceva si il consider unic in peisajul filatelic.
    In al doilea rand va multumesc pentru inspiratie, de ceva timp ma gandeam sa incep si eu sa fac ceva in domeniu dar nu eram sigur ce... in cele din urma m-am oprit la un forum. Cred ca si un astfel de instrument ar fi foarte util; nu sunt sigur ca imi va permite timpul... dar sunt destul de hotarat.

    Va doresc un An Nou cel putin la fel de bun ca cel trecut, pentru dvs. si blogul dvs.

    La multi ani,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Mulţi Ani, Dragoş!
      Într-adevăr, un forum pe teme de filatelie nu există. Dar volumul de muncă necesar pentru administrarea lui nu poate fi trecut cu vederea. Dacă se va realiza această intenţie lăudabilă, promit să fiu un membru activ.

      Ștergere
  3. Am a mulțumi pentru măgulitorul "ochi de vultur"!
    Toate cele bune să se adune și cele rele (pe cât posibil) să se spele!

    RăspundețiȘtergere
  4. un an mai bun, max, un an în care pasiunile noastre să rodească pe mai departe!
    la mulţi ani blogului tău şi la mulţi ani omului care eşti. să ne regăsim cu bine dincolo de arcul secundelor numărate şi mulţumesc pentru tot ce am trăit în acest an care se încheie.
    cu mult drag,
    psi von psipsina pervazierus! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Mulţi Ani, Camelia! Anul care vine să îşi aducă cele mai frumoase lucruri pe care ţi le-ai dorit! Şi-ţi doresc să ai întotdeauna cuvintele la tine, să scrii frumos în continuare!

      Ștergere
  5. Bună Max!
    La cât mai multe postări îți doresc Max!
    Iar ție îți doresc un an nou plin de bucurii,fericire și multă sănătate!
    La mulți ani,2014!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îşi mulţumesc frumos, Elena! Să ai parte de un an aşa cum ţi-l doreşti!

      Ștergere
  6. Timbrele tale sunt chei de la sipete cu amintiri duioase, chei de la niște uși ce duc spre un tărâm cu vise frumoase. Aprecieri pentru pasiunea ta, pentru profesionalism, pentru tot ce faci. Mă voi reîntoarce anul viitor.Până atunci sănătate și La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau ca noul an sa va umple spatiul si timpul de Bucurii,Fericire si Sanatate.

    La Multi,Foarte Multi Ani !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani, Max!
    Inzecit iti intorc gandurile bune din tot sufletul!
    Sa ai un An Nou asa cum ti-l doresti!
    Iar blogului tau, multi ani inainte.... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Va doresc un an nou fericit , sanatate , bucurii si putere de munca in continuare !
    Roma , 31 decembrie 2013

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc mult! Sănătate să le dea Dumnezeu tuturor!
      Un gând bun din ţară!

      Ștergere
  10. Te salut man!
    Bun gasit in noul an!
    La multi ani ,cu multe bucurii si tot ce poate fi mai frumos in viata!!

    RăspundețiȘtergere
  11. _________________.OO.__________
    ___________ _____.OOO.____________.O. * .* ..
    ________________.OOOO.______-.OOO. * .* . * .
    ________________.OOOOO._-.OOOO. * .* .
    _______________.OOOOOOOOOOO. * . * . * . * .
    __________-.OOOOOOOOOOOOO. * .* ..
    _____.OOOOOOOO0000000OOOO. * . * . * . * ..
    __________-.OOOOOOOOOOOOO. * . * . * ..
    _______________.OOOOOOOOOOO. * . * . * ..
    ________________.OOOOO._-.OOOO. * . *. * . * ..
    ________________.OOOO.______-.OOO. * .* ..
    ________________.OOO.____________.O. * . *. * .
    ________________.OO.__________

    LA MULTI ANI!

    Un an nou mai bun, cu pace si liniste in suflet si mai îmbelşugat alături de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  12. La inca multi multi ani in bolgosfera

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani cu bucurie, sanatate si dorinte implinite!

    RăspundețiȘtergere
  14. La mulți ani multă sănătate și fericire doresc familiei în anul ce a venit deja.
    Întârzierea este motivată,dar îmi cer scuze pentru ea !
    Să fie 2014 rodnic și plin de momente plăcute în toate domeniile !
    La mulți ani și un an nou fericit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mulţi ani! Sănătate şi linişte, realizări şi un 2014 mai bun decât anul care a trecut.
      Şi... casă de piatră! :)

      Ștergere