Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 29 aprilie 2012

Corespondenţă cu Africa de Sud, la începutul secolului XX

Am remarcat un lot de ilustrate vechi româneşti, expediate de un colecţionar de astfel de piese, domiciliat în Turnu Severin. Ilustratele sunt expediate pe adresa unui corespondent aflat tocmai la Cape Town, în Africa de Sud (şi ca să fiu mai exact, se pare că este vorba de două domnişoare colecţionare...).

Francaturile şi ştampilele nu sunt deosebite, dar destinaţia este una neobişnuită pentru epoca "Spicului de grâu". Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Ilustrată expediată în octombrie 1906. Domnişoara Amélie din Turnu Severin îi mulţumeşte colegei de pasiune pentru timbrele trimise, promiţând că-şi ia revanşa.

Pe ilustrata expediată în februarie 1907, românca îi povesteşte sud-africancei care este semnificaţia ruinelor din grădina publică a oraşului.

Ilustrata expediată în octombrie 1907 înfăţişează o imagine mai puţin comună: aşa arăta Mânăstirea Văratic după incendiul produs în 1900.

Ultima ilustrată (expediată în aprilie 1908) are o superbă vedere panoramică cu împrejurimile imediate ale Mânăstirii Polovragi. Domnişoara Amélie a francat ilustrata doar cu 5 bani în loc de 10, cât era tariful pentru o ilustrată externă, considerând-o "imprimat" pentru a face economie de 5 bani. Şi chestia a ţinut! Ilustrata n-a fost taxată pentru francare insuficientă.

5 comentarii:

  1. Îmi şi imaginez şi vila de destinaţie ca fiind în pur stil arhitectonic victorian.
    Oarecum mă impresionează denumirea de "Cape of Good Hope"...De ce n-am împrumuta-o şi noi, aici, pentru vreun toponim măcar ori...Vă las pe Dvs.să propuneţi! :)))
    O zi frumoasă şi cu..."Good Hope"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol si interesante exponate. Frumoasă pasiune, cartofilia. Sa nu razi, ma intreb daca astazi mai exista si se mai trimit carti postale... Multumiri, Max !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai există, banalele vederi pe care le mai trimite vreun turist din vacanţa petrecută cine ştie pe unde.
      Eu îţi mulţumesc, Zina.

      Ștergere
  3. Frumoase piese și o rară destinație !
    Le-aș fi luat la mine acasă :)!

    RăspundețiȘtergere