Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 19 februarie 2012

Piese din licitaţii

Pentru acest episod am rezervat câteva piese oferite de casa americană Cherrystone, în septembrie 2011.

Cea mai frumoasă piesă din această licitaţie, care face parte şi din zona noastră de interes, a fost fără îndoială blocul de patru mărci pentru ziare Austria, din 1863.


Caracteristica piesei este marca inferioară din stânga, aflată în poziţie tete-beche faţă de restul mărcilor. Blocul este din partea superioară a colii (acând marginea de coală completă, inclusiv bara marginală de culoare caracteristică emisiunii). Marca cu clişeul răsturnat este cea cu poziţia nr. 17 în coală. Această marcă a circulat pe tot teritoriul fostului imperiu (şi în Lombardia-Veneţia), inclusiv în Ardeal. Este una dintre cele numai cinci piese cunoscute cu peteche tete-beche (probabil cea mai frumoasă dintre ele), fiind evaluată de către catalogul italian Sassone la 220.000 euro. Blocul a fost însoţit de un certificat semnat de expertul italian Giorgio Colla şi a fost oferit pentru "modesta" sumă de 50.000 dolari SUA.

La România, lotul de cinci probe "Cifra în 4 colţuri" de mai sus a fost oferit pentru 140 de dolari.

Un alt lot de eseuri româneşti (din care au fost ilustrate numai cele două piese de mai sus) a fost oferit pentru 230 de dolari.

Scrisoarea oficială din imaginea de mai sus a fost expediată pe 10 august 1856 de la Regimentul 18 Infanterie (Sibiu) la Pancsova, cu tranzit prin Timişoara, pe 24 august acelaşi an. Este o piesă curată, cu o faţă frumoasă, provenind din epoca Războiului Crimeii. Ea a fost oferită pentru 900 dolari.

În aceeaşi licitaţie a fost oferită o acumulare de peste 375 piese CMT, cele mai multe neuzate (ilustraţia conţine numai puţine piese aparţinând acestei "colecţii", click pentru mărire). O parte din piese purtau semnături ca de exemplu "Fischer", "Karbas", "Dr. Berger" şi altele (nespecificate). Colecţia a fost oferită "as is", adică fără o garanţie asupra originalităţii, pentru suma de 2.300 dolari (în aceste condiţii, cam piperată în opinia mea).

8 comentarii:

  1. Bună Max!
    Interesantă postarea!
    Mulțumesc de informații!
    Duminică cât mai plăcută îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pasiune "curată, cu o faţă frumoasă" ...
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din timbre vechi şi căutate
    Posed doar unul mai aparte.
    Dar ce folos de-a mea silinţă,
    Când n-am ca tine aşa ştiinţă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vă mulţumesc tuturor.

    Aurora, m-ai dat gata cu poezia! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Constat ca multe timbre nu au imprimat anul...; nici numele personalitatilor...Emitentii nu stiau ca fac Istorie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca de obicei, e doar nepăsarea celor care se cred veşnici... :))

      Ștergere
  6. wow! o scrisoare din 10 august 1856 - Sibiu!
    impresionate toate piesele prezentate! Blogul tau este câteodata, ca o vizita într-un muzeu... pleci spre casa bine-dispus si un pic mai cultivat! multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Uimitor cum dintr-o piesa ce valora extrem de putin peste ani si ani poti face sa fie.... fara de pret! :)

    RăspundețiȘtergere