Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 9 august 2015

Nici nu m-am liniştit şi am mai dat peste una!

Aşa se întâmplă când te holbezi la ele, tot îţi apare câte ceva la care nu te aşteptai.


Tot din marca la care m-am referit în articolul precedent am mai găsit un exemplar cu o pată de culoare evidentă pe bucla superioară a cifrei "3". Desigur că acum va trebui să îi caut şi acestei piese încă un exemplar pentru confirmare.

Pentru că tot discutam cu cineva pe messenger despre aceste mărci şi i-o arătasem mai devreme, m-a întrebat ce ştmapilă este aceasta, pentru că persoanei îi era necunoscută.
Este o ştampilă a oficilui Vălenii de Munte (declinat VALENI, cu un singur I) dintr-un tip "amestecat", neconvenţional adică. Ştampila este cu cerc dublu, particula DE din legendă are literele ceva mai mici decât restul literelor legendei (această caracteristică se păstrează la o parte a ştampilelor ceva mai târzii de la acest oficiu), în centru data este compusă (ca la ştampilele clasice) numai din zi şi lună (fără an, iar grafia cifrelor seamănă mult cu cea a cifrelor de la ştampilele clasice), iar jos, ca ornament se află o stea (care cred că are şase raze).
Un fragment din aceeaşi ştampilă am găsit şi pe o marcă de 10 bani din aceeaşi emisiune.


Un tip oarecum asemănător de ştampilă am reuşit să găsesc în "Ştampilografia" semnată de K. Dragomir (pag. 161, planşa 45, prima ştampilă de pe ultimul rând - BAILE SLANICU - ştampilă a unui oficiu balnear), care diferă de cea de la Vălenii de Munte prin steaua-ornament din partea inderioară, care are doar un contur neumplut.
Ca tip de unitate poştală însă, Vălenii de Munte a fost oficiu poştal încă de la deschiderea sa, în 1865.

Sper că v-am făcut poftă de umblat prin clasoare şi plicuri!

2 comentarii:

  1. Ma asteapta cateva mii de marci postclasice romanesti,numai ca ni stiu cand voi avea timp.Intre cumparari si vanzari ramane o fereastra de vreo 12 ore,in care trebuie sa dorm,sa mananc,sa mai acord ceva atentie si nevestei si copiilor+regele casei,X motanul care-mi ocupa un sfert din timpul total.( X este numele motanului,desi cei de la centrul de adoptie l-au numit Ronaldo).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu le-am tot lăsat şi am ajuns în momentul în care a trebuit să mă decid: le las de tot ori le iau la puricat? (Pentru că s-ar putea ca peste doi ani să nu mai pot face nimic).

      Ștergere