Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 februarie 2012

Portalul Delcampe pune piciorul în prag

Marţi, pe 14 februarie, portalul de licitaţii online Delcampe a trimis tuturor membrilor săi un comunicat referitor la noile condiţii în care va fi permisă comercializarea vinietelor, sau mai bine spus a produselor denumite generic "cinderellas".

Conform comunicatului, administratorii portalului anunţă că acest gen de produse vor putea fi în continuare comercializate, atât timp cât în titlul descrierii este menţionat în mod clar statutul lor.

Problema interesantă vine însă abia acum: în comunicat, acest gen de obiecte sunt clasificate, dorindu-se evitarea oricăror confuzii din partea cumpărătorilor de bună credinţă. Ele sunt acum clar definite: vinietele sunt produse care nu sunt puse în circulaţie de către autorităţile poştale, în mod evident diferenţiindu-se prin aceasta de mărcile poştale. Aceste viniete sunt clasificate, mai departe, în două categorii:
1. Vinietele clasice (fiind incluse aici timbrele fiscale, vinietele de expoziţie, unele viniete de propagandă sau emise în scop de caritate etc.
2. Tipăriturile moderne, tematice, destinate în exclusivitate colecţionarilor (şi cu precădere colecţionarilor de subiecte tematice).

Clarificările pe care le cred necesare administratorii portalului se referă la piesele din cea de-a doua categorie. Pentru mai multă exactitate, ele au fost, la rândul lor, grupate în trei subcategorii distincte:
2.1. Viniete care poartă numele unei zone geografice (ţară sau regiune) inexistente.
2.2. Viniete care poartă numele unei zone geografice (ţară sau regiune) care există sau a existat, dar care nu a emis niciodată mărci poştale.
2.3. Viniete care poartă numele unei zone geografice (ţară sau regiune) care există sau a existat şi care emite sau a emis mărci poştale.

Cauzele care au condus administratorii portalului la decizia de a reglementa comercializarea acestor piese sunt următoarele:
Ele s-ar putea comercializa fără ca cumpărătorul să ştie că acestea nu sunt de fapt mărci poştale;
Ele pot încălca drepturi aparţinând unor persoane, ţări, companii sau organizaţii (deoarece utilizează în mod ilegal embleme sau logo-uri, denumiri geografice, fotografii sau ilustraţii).

Având în vedere cele arătate mai sus, administratorii portalului au modificat în consecinţă condiţiile (licenţa) de utilizare pentru deţinătorii de conturi, introducându-se două condiţii noi:
- vinietele cu caracter ilegal sunt interzise la vânzare;
- celelalte viniete vor fi tolerate în continuare, dacă vânzătorul se conformează următoarelor obligaţii: să specifice în titlul descrierii cuvântul "Vinietă" ("Label"), respectiv să încadreze obiectul propus pentru vânzare în categoria "Stamps > Topics > Fantasy labels".

Cei nelămuriţi pot accesa linkul de mai sus, pentru a vedea despre ce produse este vorba.

8 comentarii:

  1. Salve Max !
    Daaa... foarte interesant ,pentru cine cunoaşte prublema.Să dau un exemplu:
    Acum vreo lună am participat la un cerc de vânzare-cumpărare mărci poştale (cerc filatelic ar fi o exagerare). Mă interesau mărci poştale româneşti postclasice deteriorate - pentru a exersa repararea lor, restaurarea lor.Toate persoanele erau trecute de o anumită vârstă. Un bătrânel simpatic mi-a oferit spre cumpărare o astfel de vinietă,emisă de un emirat arab de care nu auzisem niciodată, vinietă cu toţi regii Angliei , de dimensiuni respectabile. Dăduse bietul vreo sută de lei cu mulţi ani în urmă , s-a chinuit apoi mult timp s-o găsescă prin cataloage dar fără rezultat. Foarte degajat i-am spus depre ce este vorba. Mai bine tăceam din gură . I-am produs o mare dezamăgire.
    Aşa că Delcampe prin măsura luată va evita producerea unor astfel de întristări .
    Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părerea mea este că au făcut un lucru foarte bun. Pe vremea când eram mai tânăr, existau pe la diverşi colecţionari prin cercurile filatelice serii frumoase, tematice, emise de "Maluku Selantan", un stat care de fapt nu a emis niciodată mărci. Noi le poreclisem deja... "Maluku Şarlatan"! :)

      Ștergere
  2. Salve Max !
    Da,au făcut bine , deoarece sunt mulţi necunoscători , mulţi naivi.Iar dacă căutaţi la pagina 8 a linkului pe care l-aţi dat , găsiţi şi piese din Republik Maluku Selatan . 'Faine' !
    În cartea ,,Incursiune în lumea timbrelor,, autori polonezii O.Gross şi K.Gryzewski , ed.Albatros,Bucureşti,1983,în capitolul Iarmarocul senzaţiilor , la pagina 217 , găsim o istorioară intitulată Pe tărâmul naivităţii. Acolo e vorba de apariţia unui nou regat în filatelie , Sedangalul. A fost vorba de o înşelăciune migălos construită !(s-a petrecut la Paris probabil între războaie)
    Timbrele pretinsului stat Republik Maluku Selatan au fost fabricate la Viena în 1954 , afacere terminată cu un proces răsunător.
    Am spus toate acestea pentru că ai deschis un subiect care trebuie explicat mai amănunţit ,pentru evitarea fraudelor în dauna filateliştilor.
    Toate cele bune tuturor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cartea, am citit-o mai demult. Ştiam despre toată tărăşenia, dar e bine că ai descris-o, pentru că află şi cei mai tineri.
      Din păcate, astfel de producţii s-au înmulţit geometric în ultimii ani.

      Ștergere
  3. Salve Max !
    Iarăşi despre Maluku Selatan.
    Se pare că sămânţa acelor timbre are o oareşcare explicaţie.Iată un link pentru cei care vor să înţeleagă de ce pot avea loc asemenea lucruri:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Postage_stamps_and_postal_history_of_South_Moluccas
    Iar aici istoria :http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_South_Maluku
    Iată deci (şi mă imaginez vorbind unor elevi) cum putem învăţa istorie pornind de la anunţul făcut de Delcampe !
    Ciao !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te opreşte nimeni să faci o astfel de lecţie. În şcoală, eram tare la geografie, ştiam coloniile pe dinafară mai bine decât profesoara... :))
      Din filatelie poţi învăţa multă geografie şi istorie.

      Ștergere
  4. Eu cred că este foarte adevărat ceea ce s-a făcut și foarte bine pentru că sunt deja așa de multe piese din această categorie că pot să inducă în eroare.Mă mir că nu s-a luat acestă hotărâre mai repede.Modul de clasificare al acestor labels mi se pare bun.
    Bine că s-a făcut acest pas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu sunt de aceeaşi părere. Se vede că administratorii portalului sunt colecţionari la rândul lor, pentru că astfel de măsuri nu au mai fost luate de niciun alt portal.

      Ștergere