Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 10 noiembrie 2011

Software: s-au lansat două versiuni majore de sisteme de operare

Primul lansat, ieri, este versiunea 16 de la Fedora, cu numele de cod "Verne", fiind ultima "realizare" a celor de la Red Hat. Ca de obicei, se poate descărca gratuit versiunea live.


Puteţi să îl descărcaţi de aici: link1, link2, link3, link4. Primele două linkuri sunt pentru versiunile pe 32 biţi, iar ultimele două pentru cele pe 64 biţi.

Al doilea sistem de operare este Solaris, versiunea 11 (mi se pare că este primul update major după ce Sun a fost achiziţionată de către colosul Oracle).


Şi pe acesta îl puteţi descărca gratuit, de aici (după ce vă faceţi un cont la cei de la Oracle, operaţiune de asemenea gratuită). Există mai multe tipuri de imagini ale kitului, atât pentru calculatoare cu procesoare SPARC, cât şi pentru cele cu clasicele procesoare Intel x86.

Celor interesaţi le doresc instalare uşoară!

8 comentarii:

  1. Mmm sincer, vorbesti limbi straine pentru mine pe alocuri. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. addicted: Aşa cum tu foloseşti Windows, alţii folosesc alte sisteme de operare. Fedora este un sistem bazat pe Linux, în timp ce Solaris este Unix (ce să-i faci, unii chiar lucrează pe aşa ceva: dezvoltatori, programatori...).
    Dar dacă ai vreo întrebare, nu te sfii să o pui!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am avut si odata Linux dar probabil ca nu l-am stiut eu utiliza foarte bine si mi-afost peste mana sa ilfolosesc pe termen lung
    Aseara am updatat Vulpitza

    RăspundețiȘtergere
  4. hapi2233: Şi eu am avut Linux mai demult, dar acum nu mai am. Dac câteodată un astfel de CD live te poate scoate din bucluc (atunci când Windozu' se supără şi nu mai pleacă, poţi boota de pe un astfel de CD ca să-ţi salveţi fişierele mai preţioase). Pe Solaris chiar am lucrat un pic, pentru o scurtă perioadă de timp.

    Felicitări pentru Vulpiţă!

    RăspundețiȘtergere
  5. noroc cu explicatiile suplimentare, am mai inteles si eu ceva

    RăspundețiȘtergere
  6. Sophie: De aceea există posibilitatea comentariilor, oricine poate întreba. Şi eu, la rândul meu, îi întreb pe alţii, pe alte bloguri.
    Este drept însă, aşa ceva nu prea îi interesează decât ori pe maniaci, ori pe cei care lucrează cu Linux/Unix. Mai sunt vizitatori interesaţi de ele, pentru că am mai avut unele articole asemănătoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant, dar cred ca-mi prind urechile daca schimb Windows-ul. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristi: Ai dreptate, pentru cine nu a utilizat niciodată şi nu a făcut vreun curs de specialitate, e ceva mai greu. Dar se poate învăţa, eu am învăţat singur, după manual. Şi pentru că nu mă consider eu marea intelighenţie de pe Pământ (poate că sunt şi eu pe undeva, pe la mijloc), dacă am putut eu, poate aproape oricine... :)

    RăspundețiȘtergere