Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 18 noiembrie 2011

Românii sunt oameni buni

Aseară, după o zi teribilă de-a binelea, începută pe la cinci dimineaţa şi terminată târziu, aproape de miezul nopţii, dau să mă bag (în sfârşit) în pat. A mea doamnă mai butona telecomanda televizorului şi, în trecere pe la toate posturile, dă peste "În gura presei" a lui Mirciulică Badea, pe Antena 3. Îl aud vorbind ceva despre nu ştiu ce termeni care apar în Google. Îmi pică fisa repede şi-mi rog nevasta să mai lase puţin pe post, să-mi dau seama mai bine despre ce este vorba. Cam realizez cum stă treaba.

Astăzi luat-o de la capăt, cu noaptea în cap. Mă înfig, când prind ceva timp, în Google Reader ca să citesc fluxurile. Dau peste articolul lui Cristi Manafu, care - sincer - m-a uns pe suflet. Navighez în continuare şi dau peste articolul lui Zoso, cu acelaşi subiect.

Mă iau după linkurile postate în articole, dau şi peste articolul publicat pe site-ul ziarului Libertatea (nu îl citesc, dar acum m-a îndemnat linkul), apoi peste articolul publigar de Cabral pe blogul lui.

Cineva cu destulă minte la cap a avut ideea acestei campanii: Românii sunt deştepţi, iniţiată de ROM.
Vă rog să pierdeţi un minuţel cu videoclipul de mai jos.



Mircea Badea are şi el dreptate, prin ce spune. Urmăriţi şi acest clip, să vă convingeţi singuri.



Am fost curios şi am introdus şi eu în Google termenul "Românii sunt". Iată ce am "primit":


Nu ştiu vouă cum vă pică, dar pe mine mă mâhneşte. Ştiţi ceva? Această imagine se poate schimba pe internet, măcar. Dacă ar fi destui românaşi care ar introduce în motorul Google termenul "Românii+sunt+buni" şi termenul "Românii+sunt+deştepţi", toate aceste căutări vor fi indexate. Duceţi-vă pe linkurile de mai sus şi daţi-le "Like" pe Facebook, dar postaţile şi pe peretele vostru şi pe cel al prietenilor.
Cei care au conturi pe Google+, aveţi grijă să vă apară şi acolo aceste lucruri.

Acum, problema cea mai interesantă: cei care aveţi bloguri puteţi să participaţi la această campanie şi să vă rugaţi cititorii să vă dea "Like"-uri şi să vă distribuie articolele pe siturile de socializare. Aveţi grijă (cei care vă hotărâţi să scrieţi un astfel de articol) să-i puneţi şi o câte o etichetă "Românii sunt deştepţi" şi "Românii sunt buni".

Vă spuneam mai sus că citind articolul lui Cristi Manafu, intenţia lui m-a uns pe suflet (deocamdată am văzut că este singurul cu o astfel de iniţiativă, poate vor mai fi, dar n-am aflat eu de ele): pentru fiecare articol scris de către un blogger cititor al blogului său, va dona câte 10 euro unei familii cu probleme. Puteţi să daţi un "Like" şi la acest articol, că nu vă doare butonul de la mouse, poate citeşte cineva pe peretele vostru şi va avea un suflet destul de bun încât să ajute şi el, sau măcar să preia mesajul.

Pe toţi prietenii mei, virtuali sau reali, îi rog din suflet să se alăture acestei campanii. Vă mulţumesc!

44 de comentarii:

  1. Max Peter:Chiar credeti ca putem schimba opinia strainilor manevrand cateva butoane?Sa fim seriosi.Ca sa schimbam opinia ¨vestului¨despre noi trebuie sa-i invitam la noi.Eu asa am de gand sa fac(am multi prieteni afara din toate clasele sociale)in limita posibilitatilor.Sunt un nationalist convins si sunt mandru de tara noastra(remarcati ¨noastra si nu a mea¨).O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. E buna initiativa. O sa postez ceva, am o idee. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Max Peter, am aranjat poza a doua la Murphy, se vede acum. Multumesc ca m-ai anuntat. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Un om simplu: Nu putem schimba concepţia străinilor manevrând câteva butoate, dar putem schimba modul în care apar "sugestiile" în motorul de căutare al Google. Ceea ce poate ajuta la schimbarea concepţiei, pentru că acele "sugestii" mie mi se par de-a dreptul înjositoare.
    Şi eu vă doresc o seară bună.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristi: Abia aştept să citesc!
    Îţi mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am reusit sa ascult pana la capat ce spune omul din spatele televizorului ce se spune despre Romani,eu va spun doar realitatea de la fata locului(recte Spania)http://simmar555.blogspot.com/?zx=b64449da1c30d828 .Scuze pentru link dar nu pot fi de acord cu unul care el insusi ne face de rusine.Nu crezi?Voi posta CV-urile mele si ale altcuiva care traieste acolo.Hai sa nu generalizam si hai sa nu ne plangem de mila.NOI SUNTEM VINOVATI NU EI.O seara buna

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant. Din (ne)fericire e doar o situatie interna. Daca scrii pe google.com "roumanian are..." o sa iti apara "art", "artist","artifacs", "artist music". cred ca sunt elemente care sa conteze pentru un strain.
    Asa ca daca incerci schimbi butonasele pentru google.ro, nu o sa ne ajute cu nimic, aia "destepti" nu o intereseze pe nimeni in cautari.

    Sa nu te superi pe mine, dar e doar parerea mea.
    Seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  8. cand ti-am scris primul comentariu nu ma uitasem la clipuri si nu aveam habar de aceasta campanie. eu am apasat google.com si mi-a dat cuvintele de mai sus. de aici si ideiile pe care ti le-am scris in prima faza.

    RăspundețiȘtergere
  9. am citi si imi place campania. cred ca abia acum m-am lamurit si am sa iau initiativa corecta.

    RăspundețiȘtergere
  10. tu26dor: Îţi mulţumesc frumos! Şi eu am tendinţa câteodată să trec repede peste câte un articol, apoi mă întorc pentru că simţeam eu ceva... :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Un om simplu: Oricare dintre noi are dreptul la o opinie, iar ceilalţi au obligaţia morală să îi respecte opinia, chiar dacă nu sunt de acord cu ea, asta ar trebui să fie o regulă de bază în democraţia şi a noastră, şi de peste tot.
    Problema proastă este că uneori şi comportamentul unora este tratat tot ca pe un drept de a avea o opinie. Ceea ce nu este întotdeauna coresct. Iar aici cred că vorbim de aceleaşi persoane. E vorba de ăia care-şi dau în petic pe unde se duc şi pe care-i doare exact în bască de restul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Oricat de destepti ati crede voi ca sunteti, un irlandez si un finlandez au determinat deja atat in 2002 si 2006 ca aveti IQ-ul mediu de 94, in timp ce locuitorii Hong Kong-ului il au 107.

    Pot sa va spun ca in lb. norvegiana, daca introduci in Google "rumenere er..." adica "romanii sunt..." nu obtii nimic, dar daca introduci doar "rumenere" (romanii), obtii pe primul loc "rumenere i Norge" si pe locul 2 "rumenere spiser" (adica "romanii in Norvegia" si, respectiv, f. simpaticul "romanii mananca" ! Pe locul 3 e "romanii in Oslo", adica la fel de neinteresant).

    In Norvegia IQ-ul national e ca cel estimat SUA, 98, desi au remarcat ca inca creste, destul de dinamic, relativ la efectul Flynn, adica daca era 98 in 2002, in 2006 a fost 100. Efectul Flynn spune ca per global IQ-ul creste de la generatie la generatie, dar unii au observat ca el creste mai mult in tarile in curs de dezvoltare decat in cele deja dezvoltate, desi in cazul Romaniei, in 2002 era la fel ca in 2006, tot 94, ceea ce poate fi interpretat si in bine, nu neaparat doar in rau ca e o "stagnare", sau ca Romania deja si-a dezvoltat potentialul maxim, dar ca, dimpotriva, optimist, economia s-a dezvoltat in continuare ceea ce a dus la o franare a efectului Flynn, sau de ex. in 2006 or fi mai multi adolescenti care s-au decis sa ramana in Romania decat sa emigreze decat in 2002, stiindu-se ca IQ-ul, care se credea cam fix la o persoana, acum se vede ca la adolescenti trece printr-o posibila perioada de scadere.

    Incercam si eu sa va fac sa va simtiti mai bine. Nu stiu daca am reusit.

    RăspundețiȘtergere
  14. foarte tare aceasta initiativa! e de admirat si daca putem schimba acest lucru ...zic sa-l schimbam...pe de alta parte il inteleg si pe un om simplu....stii Max si eu traiesc afara si sunt momente cand imi vine sa ma ascund! asta e adevarul si vin si cu cel mai recent exemplu....acum ceva sapt nu stiu daca ai vazut la tv in genova au fost inunsatii au murit oameni, apa a juns in unele parti pana la primul etaj al blocului , magazine distruse etc! ce crezi tu ca am simtit eu ca romanca intr-o tara straina cand intr-un magazin de parfumuri luat de ape, plin cu mal geamuri sparte...ca na trecuse apa pe acolo....au fost gasiti 3 romani la furat parfumuri! cat de josnica e treaba asta?

    RăspundețiȘtergere
  15. P.S. Ca sa nu credeti ca doar imi indrept degetul meu personal asupra dvs. fara sa ma includ si pe mine, eu personal, care am un IQ rusinos de mic pt. un absolvent de studii superioare, cred ca mi-am facut datoria atat fata de Romania, contribuind, prin plecarea mea de-acolo, la mentinerea IQ-ului mediu la 94, (in loc sa-l scad si mai mult), cat si la dezvoltarea economiei Norvegiei, franand efectul Flynn de cand am sosit aici !

    RăspundețiȘtergere
  16. Atata timp cat cei careau puterea de decizie, vor asta, asa va fi. restul este o campanie care sa aduca "niste multi bani", cum spune Badea, unor oameni bogati.
    Max, sper sa nu te dezamagesc, dar nu am crezut si nici nu am sa cred in astfel de campanii.

    RăspundețiȘtergere
  17. imi doresc enorm de mult ca lucrurile sa se schimbe...imi doresc enorm de mult ca lumea sa inteleaga ca acei oameni care furau din magazinul devastat de ape despre care vorbea geanina nu ne reprezinta...
    sper ca toti cei care trec pe la tine Max sa preia aceasta idee pentru ca este foarte buna...

    RăspundețiȘtergere
  18. Si daca producem schimbarea asta la Google, romanii VOR FI mai buni si mai destepti ?!
    PS Ai un ping la ARTE.

    RăspundețiȘtergere
  19. la cautarea mea pe google apare asa: romanii sunt paduschiosi, romanii sunt prosti, romanii sunt lenesi...exact in ordinea asta....trist

    RăspundețiȘtergere
  20. Geanina: Urâââât de tot... N-am cuvinte. Pur şi simplu mi-ai închis gura...

    RăspundețiȘtergere
  21. Rudolph Aspirant: Nu ştiam de chestia cu IQ-ul. Sunt curios de un lucru: dacă în România ar fi fost o viaţă mai bună decât în Norvegia, ai mai fi plecat?

    RăspundețiȘtergere
  22. Costin> Eu te înţeleg, vezi ce l-am întrebat mai sus pe Rudolph.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pandhora: Îţi mulţumesc. Dar uite că Geanina mi-a... "luat faţa". Ce poţi spune mai mult?

    RăspundețiȘtergere
  24. cypy: Eu am arătat în captură ce mi-a "venit".

    RăspundețiȘtergere
  25. Un om simplu: Chiar dacă aţi şters propriul comentariu, l-am citit. Nu este nicio problemă pentru că nu mă deranjează. M-am culcat foarte târziu.
    Orice opinie şi orice comentariu are valoarea sa, indiferent de ce crede autorul lor sau cum se consideră el. Aşa că eu le văd binevenite oricând!

    RăspundețiȘtergere
  26. Romanii sunt destepti si buni. O initiativa frumoasa! :)
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  27. Diverse: Îţi mulţumesc frumos!
    La fel îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Foarte frumos... Uite, un lucru pe care chiar îl putem face, dincolo de vorbe şi declaraţii. Toţi ştim cum sunt românii, dar parcă nu toţi românii suntem cum spun ei că am fi...
    Mulţumesc, Max...

    RăspundețiȘtergere
  29. @Max Peter: re. intrebarea daca as fi plecat daca in Romania ar fi fost o viata mai buna:

    Eu personal am plecat din Romania dintr-un cumul de motive la care m-am gandit destul de bine deoarece chiar nu sunt aventurier din fire, plus ca stiam ca plec definitiv, nu doar de proba, deci am luat in considerare si unde plec:

    a) motivul economic de baza- usor de inteles: eu personal in Romania nu aveam capacitatea de a ma intretine singur, inclusiv ca eram prea lenes ca sa-mi iau un al doilea job care sa-mi suplimenteze veniturile provenite din primul, la nivelul dorit de mine, care este un nivel fara masina, dar cu haine si mai ales pantofi de calitate care in zilele astea nu se prea gasesc f usor in Europa decat la preturile fixate de monopolul brandurilor de lux;

    b) motivul social de a dori sa ma casatoresc, (nu doar sa concubinez, ci chiar sa ma casatoresc) si, nici daca asa ceva ar fi devenit legal in Romania, (ceea ce, in mod realist nu cred ca va deveni pana la deadline-ul meu din 2015), eu personal eram deja convins ca nu imi voi gasi partenerul dorit de viata nici pt. concubinaj pe termen mai lung, nici pt. casatorie in Romania, cel putin nu in Bucuresti, iar de calatorit in afara Bucurestiului in cautare de potentiali parteneri de termen lung, din punctul meu de vedere era cam tot aia daca ma mutam la Bacau sau la Chamonix, plus ca eram oarecum, din punct de vedere cultural-romantic, mai familiar cu zona Toulouse decat cu zona Giurgiu-Ruse; oricum, Scandinavia imi ofera destula atractie de exoticism pe cat sunt eu in stare sa tolerez...mai mult decat atat nu cred ca eram in stare;

    c) la un nivel mai redus ca importanta decat primele 2 a mai fost si oportunitatea profesionala care m-a flatat pe mine personal cand mi s-a oferit, ce-i drept cu ceva pile, de a lucra pt. o corporatie la a carei omologa din Romania eu nu as fi avut acces decat poate daca eram copilul sau amantul copilului CEO-ului ei;

    d) m-au sustinut, ca sa nu zic chiar impins, parintii, mai ales tata, destul de puternic de a pleca...pe de o parte sunt sigur ca-mi doreau si-mi doresc in continuare binele, pe de alta cred ca se saturasera si ei sa ma finanteze si incepusera sa se ingrijoreze despre ce o sa se intample cu mine cand nu vor mai fi ei in putere. Aici a existat chiar un diferend de opinie de analiza economica intre parintii mei, economisti amandoi de meserie, in legatura cu punctul a): tata sustinea viitorul economic al Scandinaviei, pe cand mama era de parere ca viitorul de aur economic al primei jumatati a sec. XXI se va afla in afara continentului european, insa tata mai lua in calcul, realist, si conditiile de munca la care voi fi in stare sa rezist eu, in timp ce mama voia, ca intotdeauna, desigur, din dorinta de a ma ajuta sa ma perfectionez in continuare, sa ma indemne sa devin si mai harnic si si mai constiincios decat chiar aveam eu inclinatia sa devin. Deoarece tata are si cursuri postuniversitare in plus fata de facultate, el a reusit sa castige acel argument, insa si acum, din cand in cand, mama opineaza ca Australia sau SUA mi s-ar fi potrivit mai bine la stil, inclusiv, in mod formator-educativ, si la stilul dezirabil de atins de munca mai disciplinata si mai eficienta, decat Scandinavia, unde, in mod realist, eu cam tai frunza la caini ce-i drept, cu accesul dorit la haine de lux, visand ca voi supravietui cel putin 10 ani nedement dupa ce voi iesi pensie ca sa pot sa ma bucur de ea in Costa Rica sau in Maroc (cam acolo cred ca voi dori sa traiesc eu la pensie in acest moment, insa nu am studiat inca bine problema, deci e posibil sa se schimbe).

    RăspundețiȘtergere
  30. Rudolph Aspirant: Cred că ai dreptate. Eu nu mă gândisem decât la motivele economice. Din celălalt punct de vedere, se pare că românii sunt mai catolici decât papa, nu cred că ar fi posibilă vreo schimbare a situaţiei nici măcar în viitorul apropiat.
    Dar până la urmă problema nu este aici. Că de plecat sunt foarte mulţi români care pleacă. Fiecare are vreun motiv, desigur. Problema este cum se comportă cel plecat acolo unde ajunge. Cât de onorabil încearcă să-şi câştige existenţa, fără să recurgă la acte antisociale (care probabil că sunt pedepsite de lege peste tot, inclusiv în România). Aici cred că este problema.

    RăspundețiȘtergere
  31. Les roumains aiment la liberté!

    RăspundețiȘtergere
  32. newdadas: Bien sûr, ils aiment!

    Mulţumesc pentru vizită! Faci un lucru bun!

    RăspundețiȘtergere
  33. Lăudabilă inițiativa! Am depus contribuția de 3 click-uri, în speranța unei schimbări!

    Ca fapt divers, îți sugerez un articol, care prezintă o altă viziune asupra campaniei:
    http://diacritica.wordpress.com/2011/11/18/desteapta-te-romane/

    RăspundețiȘtergere
  34. Dana Diaconu: Îţi mulţumesc!

    Este o nuanţă la postul de pe Diacritica, are perfectă dreptate (eu nu-i înghit pe corporatiştii ăştia care scriu fără diacritice, pentru că ştiu ce păţesc cu materialele care-mi vin la publicat, nu pe blog, ci la mine la editură).

    Mai este o altă nuanţă (mă rog, iniţial avam în plan să fac un articol, dar m-am răzgândit, pentru că nu merită), un exemplu fiind articolul lui Liviu Velar de pe MWB (care are însă numai pe jumătate dreptate, deoarece cred că nu intuieşte ce se va întâmpla în următoarele zile în media; vom trăi şi vom vedea dacă am sau nu dreptate.

    Mai este o a treia nuanţă, lansată de cei care lucrează la alte agenţii sau în PR (lucrez şi eu cu astfel de oameni şi ştiu, după ani de zile de chin, ce oameni dificili, scorţoşi şi orgolioşi sunt, ba uneori chiar şi rău voitori câte unii). Ca şi în alte domenii, toate-s bune şi frumoase până există un termen de comparaţie. Succesul campaniei lansate pentru biata ciocolăţică ROM i-a lăsat pe mulţi tipi cu gura căscată. Cei mai mulţi sunt şi invidioşi.
    Ştiu din experienţă că sunt pomanagii de nu se poate. Te îneacă cu comunicate pentru orice rahat şi te bâzâie la cap o săptămână pentru un eveniment de doi bani, pe care bineînţeles au pretenţia să îl promovezi gratuit, de parcă ar fi... Iar când le arăţi obrazul, se dau loviţi.

    Eu m-am hotărât să particip la campanie pentru că o familie nevoiaşă poate să fie ajutată (asta este o altă iniţiativă, fără legătură directă cu campania ROM, iniţiată de Cristian Manafu - dacă ai curiozitatea să citeşti articolul lui, vei vedea; am link în articol).

    Cam asta este cu campania pentru ciocolăţica ROM.

    RăspundețiȘtergere
  35. Salve Max !
    Hai să spun şi eu o poveste scurtă .
    Lucram la o firmă destul de cunoscută la nivel naţional. Fabrica firmei a fost construită sub supravegherea a trei ingineri suedezi . În fine ,s-a dat drumul la producţie dar produsele nu reuşeau să intre pe piaţă. S-au creat stocuri imense deci a apărut problema depozitării. Nu aveam structuri de depozitare pe verticală . Unul din ingineri venise cu o soluţie , aplicată la el acasă dar la noi nu a mers. O altă firmă a propus o altă soluţie dar era extrem de scumpă la acea oră.
    Presiunea cădea şi pe mine. După două trei săptămâni de frământări pur şi simplu am visat soluţia într-o noapte ! Am facut rost de materiale şi am purces la realizarea practică a dispozitivului meu suport. Când am trecut la testarea practică toţi au fugit de lîngă mine . Dar a mers ! Şi cu nişte costuri extrem de mici reuşisem să triplez capacitatea de depozitare.(s-au construit mii de dispozitive dar cu costuri foarte mici deoarece erau din lemn). Unul din inginerii suedezi auzise de soluţia mea şi a venit să o vadă. S-a învârtit , s-a sucit , s-a sărpinat în cap şi mi-a spus :Românii sunt cu adevărat oameni inteligenţi !
    Soluţia mea tehnică s-a dovedit a fi invenţie , posed brevet OSIM. Am luat şi ceva parale , am fost mulţumit !
    Nu am spus toate astea ca să mă laud ci doar în tonul articolului tău.
    Cu prietenie , Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  36. Andrei: Păi atunci trebuie să îţi adresez felicitări! Părerea mea este că dacă vrei într-adevăr să realizezi ceva, trebuie în primul şi în primul rând să te implici. Stând pe margine, ai toate şansele să nu găseşti nicio soluţie, sau să o alegi pe cea proastă, tocmai pentru că nu ştii despre ce este vorba.
    Îţi mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  37. In vizita....am inceput sa caut prin arhiva pentru ca nu pot sa comentez la ultimele tale postari.......Si nu vreau sa crezi ca nu mai trec pe-aici.
    Nu pot-nu pentru ca ma dor dejtele ci pentru ca e out of my knowledge :D
    Romanii .... Prosti nu sunt, doar usor (mai mandri decat ar fi cazul) Si uneori superficiali. Altceva nu-mi vine in minte in seara asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu aş spune că de prea multe ori se folosesc de şmecherii ieftine.
      Trebuie să-mi fac mea culpa cu tematica articolelor. Dar chiar trebuie să răspund întrebărilor puse (primesc zilnic zeci de întrebări legate de timbre, scrisori, ştampile..., mereu am căsuţa de mail plină; aleg ce este de interes general şi fac articolele).
      De văzut, eu te văd când vii, în analitice. Dacă nu comentezi nu e nicio supărare. Nici eu nu comentez acolo unde nu mă pricep.

      Ștergere
  38. E ok ca raspunzi la intrebarile cititorilor si departe de mine sa sugerez sa schimbi ceva, iti admir talentul si hobbiul :)
    Dar mai incanta-ne si cu ceva personal -......Si pozele din gradina sunt binevenite! :)

    RăspundețiȘtergere