Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 25 noiembrie 2011

Ei ne roagă, pe noi ne doare în bască...

Ceva mai devreme am dat peste articolul lui Bogdan (vi l-am mai recomandat, pentru cei care nu au uitat). El se referă la un subiect de care am fost mereu interesat, şi anume promovarea culturii româneşti.

De portalul europeana.eu cred că v-am mai spus într-un articol mai vechi. Este o bibliotecă digitală care adăposteşte tot felul de minunăţii. Aici am avut ocazia să văd lucruri neasemuite, cărţi vechi şi lucrări de artă de o valoare inestimabilă, provenind din toate ţările Uniunii Europene.

De la Bogdan aflăm că onor Comisia Europeană a trimis al nostrului onor Minister al Culturii o recomandare potrivit căreia până în anul 2015 ar trebui să "urcăm" pe această bibliotecă publică europeană (gratuită de altfel) cel puţin 789.000 de opere. Adică ne cere să ne facem propaganda propriilor bunuri culturale, după ce ne-a pus la dispoziţie unul dintre cele mai nimerite mijloace!

Tot de la Bogdan aflăm că pe 6 octombrie a.c. s-a încheiat un concurs de fotografie organizat sub auspiciile wikilovesmonuments.ro, un număr de 5.800 de fotografii reprezentând monumente din România fiind găzduite acum de către Wikipedia, putându-se utiliza liber, în condiţiile licenţei Creative Commons 3.0 (vedeţi în link ce înseamnă, pentru cei care încă nu ştiţi cum stă treaba cu CC 3.0).

Toată biblioteca cuprinzând cele 5.800 de imagini poate fi găsită aici.

Deşi urmăresc noutăţile publicate de onor Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, nu îmi aduc aminte să fi fost făcută vreo referire la europeana.eu. Cred că la aceeaşi concluzie a ajuns şi Bogdan (căruia trebuie să-i atribui meritul de autor moral al prezentului articol), fapt pentru care ne înştiinţează că o mână de sufletişti i-au trimis ministrului culturii, Kelemen Hunor o scrisoare deschisă, solicitând un punct de vedere.

Ce va mai fi, vom vedea... Uitându-mă la minunata colecţie de fotografii urcate pe Wikipedia, mă mândresc. Dar pentru altele... Şi totuşi, ce-or gândi tipii ăia de la CE despre noi?

14 comentarii:

  1. Ce nevoie avem noi de biblioteca lor ?!
    Pai noi avem OTV si 3 televiziuni de Manele... e suficient ! :(((

    RăspundețiȘtergere
  2. nici la bască nu ne doare, ne doare-n colţul străzii; şi poate nici acolo. ce atîta cultură şi atîtea monumente, acum sînt altele mai importante de pus la cale...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ninu: Avem deja trei posturi?!... Eu nu cred că am butonat telecomanda până acolo. :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Călin: Ai spus bine, "de pus la cale"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai da, Mynele TV, Taraf TV si Etno, care da mai mult manele decat etno...dar oricum sant o apa si un pamant...Noroc ca nu toate societatile de televiziune le transmit :)) eu am doar doua si nu trec pe la ele niciodata :))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut Max Peter. Articolul acesta m-a impresionat sincer foarte mult, mai ales ca face referire la cultura romaneasca, o cultura care nu este ingrijita, ba dimpotriva, este lasata sa mucegaiasca prinzand radacini in mintile batranilor. Se pare ca doar unora le mai pasa de acest subiect. Sincer imi pare rau sa vad ca autoritatile publice nu sunt interesate de asemenea proiecte, pe care sincer eu nu le pot trece cu vederea; nu stiu cu ce organ gandesc autoritatile, dar o spune cu mana pe Biblie, ca nu o fac nici cu creierul, nici cu inima. Pacat, foarte mare pacat!! :(

    Am hotarat sa preiau si eu acest articol pe blogul meu, bineinteles cu drepturile de autor aferente si mentionarea sursei originare. Daca te deranjeaza faptul ca acest articol apare pe acest blog, ciprianfoto.blogspot.com, te rog anunta-ma cumva, sa rezolvam problema.

    Pana una alta, iti las sincerele mele felicitari intrupate in simple cuvinte. Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ninu: Nici în preferinţele mele nu intră. Atunci când mai ajung să mă uit la televizor (că stau destul de mult pe net), mă uit pe Discovery, History Channel, chestii din acestea...

    RăspundețiȘtergere
  8. Administrator: Articolul a apărut (sub o altă formă, eu l-am mai "îmbogăţit" puţin) pe blogul lui Bogdan Manolea (am pus linkul în articol). Practic el este autorul moral (am şi menţionat asta).
    Probabil că nu se va supăra nimeni dacă apare pe mai multe bloguri. Chiar este păcat că e o problemă tare puţin cunoscută...

    RăspundețiȘtergere
  9. @Max, tocmai din faptul ca problema este foarte putin dezbatuta in blogosfera noastra, am ales sa il public si sa il transmit mai departe cititorilor mei. Poate cineva il va prelua, si asa vom ajunge sa il facem putin mai cunoscut. Initiativa e superba, tara e gresita, din pacate :(:(

    RăspundețiȘtergere
  10. Salve tuturor !
    Din păcate pe EUROPEANA accesul la detalii ( cum ar fi de exemplu ilustrţiile cărţii lui Georg Agricola , Depre minerit şi metalurgie ) trebuie plătit. Sau eşti condus spre adrese unde imaginile sunt absolut inutilizabile.
    Nu sunt cârcotaş dar detalii vizuale la subiecte legate de istoria tehnicii sunt extrem de puţine .
    În rest , numai de bine .
    Andrei , V.D.

    RăspundețiȘtergere
  11. Administrator: Sincer - dacă este vorba de vreun proiect public - sunt interesaţi doar cei care într-un fel sau altul sunt afectaţi. În rest se merge pe zicala: "dacă pe mine nu mă afectează, de ce m-ar interesa", sau "ce câştig am eu la treaba asta?"

    RăspundețiȘtergere
  12. Andrei: Aceea este o excepţie cred (eu am găsit multe volume integrale, ce-i drept cred că aria noastră de interes diferă).

    RăspundețiȘtergere
  13. Oricum CE nu prea ne agreeaza, asa mi se pare... Poate au motive intemeiate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cristi: Dimpotrivă, ni s-a rezervat spaţiu, dar noi nu îl folosim, se pare că suntem prea leneşi... :(

    RăspundețiȘtergere