Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 13 noiembrie 2011

Două poşte austiece

Săptămâna trecută am remarcat două piese pe eBay care mi s-au părut interesante.
Prima piesă este expediată din Bucovina austriacă în Principatul Moldovei, fiind o corespondenţă destul de rară, în opinia mea (click pe imagini pentru mărire).

Scrisoarea este o recomandată expediată din UNTER SINOUTZ pe 29/8 la Bacău. Pe verso se distinge ştampila de tranzit JASSY 30/8 cu tuş albastru, precum şi ştampila de sosire BAKEU 1/9, cu tuş negru, uleios. Nici în descriere, nici pe cele două feţe ale scrisorii nu există nicio dată, dar pentru că marca pare de tip III, probabil că anul expedierii este situat în intervalul 1854-1858.
Ştampila oficiului bucovinean nu prea am întâlnit-o aşa de clară, în plus piesa a fost destinată unui oficiu austriac de pe teritoriul Moldovei, iar toată corespondenţa trecută prin oficiile de aici este destul de rară. În ciuda acestor două elemente, piesa a fost vândută cu numai 66 dolari, după 5 biduri. În ciuda aspectului nu prea frumos (cu toate că "socotelile" par a fi fost făcute în aceeaşi epocă), preţul mi se pare totuşi unul foarte bun.

A doua piesă (click pentru mărire) a fost expediată probabil în intervalul 1864-1867, de la oficiul austriac din Brăila, la Metelin. Este o scrisoare curată, cu ştampila destul de clară. Pe verso există ştampila de sosire, fără niciun tranzit, de unde am presupus că piesa a fost transportată pe Dunăre, apoi pe mare.
Piesa a fost vândută cu 228 dolari, după 7 biduri.

Ca fapt divers, preţurile realizate de cele două piese sunt o... ironie la adresa pieţei deoarece, în opinia mea, prima piesă este mai rară decât a doua.

4 comentarii:

  1. Cristi: În fiecare zi sunt sute de tranzacţii pe eBay cu sume mult mai mari. Colecţionarii sunt nişte oameni tare curioşi pentru restul... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)pot să confirm cu tărie afirmația ta referitoare la colecționari :D!

    RăspundețiȘtergere