Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 7 noiembrie 2011

Aritmetica absurdului

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).

Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei. Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ului timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei. Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel, pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni.
Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni.
Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură.

ŞI ACUM UIMIRILE ŞI MIRĂRILE MELE:

1. Unde se duc banii ăştia?
2. Ce se întâmplă cu ei?
3. Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
4. De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel?
5. Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare?
6. Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de... politichie?!...

Textul nu-mi aparţine, l-am primit şi-l "dau" şi eu mai departe. Nu-i cunosc sursa, dar "artimetica" asta m-a cam enervat puţin...

16 comentarii:

  1. Eu am o vechime in munca mai mare de 5 ani. Inseamna ca m-am scos! :D

    Glumesc, nici nu stiu daca o sa mai am de unde primi pensia cand mi-o veni randul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi: Eu cred că "m-am scos" de câteva ori! Cine Dumnezeu ştie ce se va mai întâmpla peste cinci ani? Mi-e groază!...

    RăspundețiȘtergere
  3. Un angajat susține 2.1 pensionari, dacă nu mă înșel! Noi nu plătim pentru noi, ci pentru predecesorii noștri. Pensia noastră o vor plăti copiii și nepoții noștri, dacă nu găsim altă variantă până atunci!

    Nu cunosc întreaga legislație, nici expert contabil nu sunt, dar din cunoștințele mele, așa este sistemul de mulți ani! Când a fost făcut clickul, nu știu exact! Inițiativa pensiilor private a fost, în părerea mea, un lucru foarte bun și consider că este de datoria fiecăruia, nu a statului, să-și asigure bătrânețea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dana Diaconu: Legislaţia o ştiu, nu asta e problema...
    Ştiu şi care e treaba cu raportul între populaţia activă ocupată şi pensionari. Problema este că regulile au fost schimbate în timpul jocului, cum s-ar spune. Sunt de acord cu tine că sistemul pensiilor private este un lucru bun, dar el nu e valabil pentru toată lumea, şi asta nu înţeleg de ce (cei peste o anumită vârstă pot participa şi ei, dar nu le este deductibilă suma datorată "la stat" în egală măsură). Aici e problema...
    Iar "artimetica" de mai sus nu ţine cont şi de sumele pe care firmele trebuie să le plătească în contul aceloraşi asigurări pentri fiecare angajat. Dacă le mai aduni şi pe acelea la socoteala de mai sus, chiar ţi se face rău...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred, ca vor mai exista pensii, cind voi ajunge eu la virsta cu pricina ... Amar, dar adevarat !
    Sistemul e putred si va ceda in curind. Noi sa fim sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
  6. Am avut prieteni care au murit pana in 55 de ani. Pana atunci au fost buni platitori. Nu uita de legea Vacaroiu!!!! asta a dus la multe, multe evaziuni, nu uita de tva. Un pensionar nu e scutit de tva, deci 24% din pensia lui tot la stat ajunge. Ma bucur ca ai facut calculul asta, sper sa nu-i superi pe preafericitii alesi ai poporului.

    RăspundețiȘtergere
  7. parcă lucrurile nu încearcă să ia o întorsătură spre bine...

    RăspundețiȘtergere
  8. DANI: În câţiva ani va crăpa toată şandramaua, iar de făcut, nu se face nimic...
    Să sperăm că vom fi sănătoşi (că şi flămânzi cred că ajungem)...

    RăspundețiȘtergere
  9. RobertN: Eu am avut coleg care a murit săracul la nici 40 de ani...
    N-am făcut eu calculul (am specificat), dar e nasol.
    Şi dacă se supără, ce?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Vera: Indiferent de întorsătură, cred că este foarte inteligent să începem să strângem singuri bănuţi pentru bătrâneţe...

    RăspundețiȘtergere
  11. Max- bine spus - sa speram ca vom fi sanatosi. Problema mare nu ar fi neaparat banii varsati la CAS ci faptul ca daca te imbolnavesti in Romania nu beneficiezi de ei! Daca ai nevoie de o operatie, daca gigel face o cataracta la 60, daca nevasta ii naste la 30 (si ea platitoare ca el!) daca au un copil care trebuie operat de polipi, daca ii doare spatele, daca au nevoie de concediu medical......Absolut totul se plateste la noi in sanatate. Si la nemti se plateste in plus la asigurarea simpla dar serviciile nu se compara! Nu se simt la buzunarul neamtului asa cum se simt la cel al romanului.
    Ma intristeaza adevarul prezentat in mail si fara a fi o experta in aritmetici, recunosc ca s-a calculat foarte bine. Intamplator platesc si eu asigurari pentru angajatii din Romania.....

    RăspundețiȘtergere
  12. hapi2233: Ştiu asta, Hapi. Luna trecută am rămas înţepenit (discopatie) şi am ajuns la spital cu Salvarea (care nu mai venea...). Sunt plătitor de toate dările, angajat legal, şi când am văzut cum se mişcă...
    Eu plătesc de ani buni, am lucrat numai la firme fără datorii şi cu dările la zi la asigurări. Dar ce folos?!...

    RăspundețiȘtergere
  13. asta zic si eu...sa strangi banuti pentru batranete, cu toate ca e foarte greu, dar ce faci cu mana ta e bine facut! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Geanina: ... şi "lucru manual" se cheamă... :))
    Probabil că dacă rămâi numai la mâna lor, s-ar putea să nu-ţi "pice" prea bine la bătrâneţe.

    RăspundețiȘtergere
  15. traim intr-un haos controlat...asta e senzatia...aproape convingerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  16. Pandhora: Tot ce e (mai mult ca sigur) posibil...

    RăspundețiȘtergere