Pentru ştampilele oficiilor, agenţiilor şi gărilor poştale am o atracţie anume care s-a născut odată cu alegerea (cu mulţi ani în urmă) ca obiect de studiu a mărcilor Spic de grâu. Fiind o emisiune cu o largă circulaţie pe timpul a mai bine de 16 ani, mărcile Spic de grâu sunt, probabil, cele mai utilizate din întreaga perioadă postclasică. Ulterior mi-am extins aria de interes şi peste 1910, mergând până la intrarea României în război. Din emisiunile ulterioare (Gravate, Tipografiate, timbrele de ajutor din 1915-1916, taxele de plată) am încă multe mii de bucăţi necercetate încă (şi probabil că voi avea unele surprize plăcute, căci altfel nu se poate). :)
Când îmi pică ochii pe câte o piesă mă uit invariabil şi la ştampilă. Mă laud cu o bună memorie vizuală (deşi mi se întâmplă să mai şi greşesc) şi datorită acestui lucru am un "beculeţ" propriu şi proprietate personală (sic!) care mi se-aprinde când prin cotloanele minţii nu găseşte ceva stocat. Aşa şi cu formularul de buletin de expediţie de mai jos (click pentru mărire).
Formularul a însoţit un colet expediat de la Oficiul Bucureşti 3, în iunie 1914, la Viena. Că este vorba de Oficiul Bucureşti 3 o atestă atât eticheta cu numărul de înregistrare, cât şi ştampila de expediţie, şi despre această ştampilă este vorba de fapt:
Aşa că îmi aduc aminte de o vorbă a unui fost coleg de şcoală: "hai, băieţi, puneţi mâna pe lopeţi" că mai avem de cercetat!
Imi cer scuze ca trebuie sa vin cu un comentariu doar tangent cu subiectul si anume la imboldul final din text " Hai baieti puneti mina pe lopeti"
RăspundețiȘtergereAsta era din epoca comunista si impreuna cu colegii mei ingineri la proiectari aveam si continuarea subversiva a acestui indemn si suna cam asa " Hai baieti ,punerti mina pe lopeti ,
Si cu brate de otel sa culegem musetel"
Îmi aduc aminte, la unele ore de "practică" eram trimişi să... săpăm şanţuri!
Ștergere