Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Poveste parfumată: Aromă de ciocolată - vechi ilustraţii

Nu, nu veţi vedea la mine cine ştie ce bunătăţuri care să vă aducă în pragul diabetului..., cel puţin nu de această dată!

Între producătorii diverselor branduri şi colecţionari a existat o legătură veche. Pe la sfârşitul secolului XIX şi începtul secolului XX, marii producători ai minunatelor batoane şi bomboane au sesizat destul de rapid apetitul celor din clasele medii şi ale celor cu mijloace financiare mai bogate spre colecţionare. Cel mai potrivit mod în care au crezut de cuvinţă să acţioneze a fost "atacul" dat pe piaţa cărţilor poştale ilustrate, unde adepţii noii mode deveneau din ce în ce mai numeroşi.

Pe de o parte, au creat (uneori chiar cu ajutorul unor ilustratori celebri ai vremii) adevărate opere de artă, ilustrate apreciate şi atunci, dar şi acum. Pe de altă parte, ai au început să tipărească şi să introducă în pachetele de ciocolată şi în cutiile de bomboane cartoane cu subiecte diverse, care mai de care mai atractive (pe care, bineînţeles, apărea şi sigla sau numele lor). Pentru cei mai tinerei, este exact ce făceau producătorii de gumă de mestecat acum câţiva ani - acele "surprize" care se puteau colecţiona. Dar să scurtăm vorbăria şi să admirăm ilustraţiile...


Unii producători nu s-au sfiit să se mândrească cu propriile fabrici şi stabilimente (din păcate, un lucru mai rar întâlnit la cei din zilele noastre, oare vor avea ceva de ascuns?)...


Una dintre cele mai frumoase serii de ilustrate puse în circulaţie de un producător de ciocolată a fost realizată la mijlocul secolului trecut, în colaborare cu greii din industria americană de divertisment. Deşi nu are pe faţă imprimată nicio siglă sau marcă, am ales să prezint o singură astfel de ilustrată, cu una dintre actriţele mele preferate.


Vă recomand cu căldură să vizitaţi şi pe ceilalţi prieteni din blogosferă care au scris pe aceeaşi temă: Mirela Pete, Carmen, Lili, Shayna, Rokssana, Cita, Ioan Usca, Stropidesuflet.

Tuturor vă doresc o duminică superbă!

35 de comentarii:

  1. Foarte buna ciocolata Suchard! In Romania exista prin cicolata Poiana! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. mai devreme am trecut pe la Carmen si pe la Mirela...apoi am mancat un picut de ciocolata aerata Joe...noroc ca la tine ma bucur doar de frumusetea ilustratelor...altfel terminam toata ciocolata :))
    ador idilicul din ilustratele pe care le postezi...sunt minunate :)
    Ava Gardner...o eleganta frumusete...
    in clipa asta nu-mi amintesc ce filme am vazut cu ea...cred ca "Vrajitorul din Oz" dar nu sunt foarte sigura :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Max Peter, ma minunez de cate ori vin la tine! Suchard, cat de vechi si nou in acelasi timp. Vad , pe langa Suchard, nume ca si Cote D’Or, vad scris Bruxelles si-mi dau seama ca aceste carti postale vechi scriu istoria ciocolatei! Belgia, Elevetia, Franta, prin definitie tari regine in productia de cicolata buna si excelenta!
    Ava Gardner! Se spunea ca e... nepermis de frumoasa!
    “Zăpezile de pe Kilimanjaro” sau "Mogambo" au demonstrat ca e si talentata!
    Sa ai o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristi: Eu nu am pronunţat mărci, că nu m-au plătit... Dar ai dreptate, mie îmi plac câteva sortimente.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pandhora: Lasă că şi eu am trecut deja pe la fiecare şi era să mă îmbolnăvesc!...

    Nu ştiu dacă a jucat în vreo versiune a Vrăjitorului din Oz (n-am văzut-o), eu o ştiu din "Noaptea iguanei", unde a făcut (după părerea mea) un rol mare alături de Richard Burton.

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb!
    Mie imi place la nebuni si ciocolata si vederile, combinatia e mortala...
    Mai demult stiau cum sa promoveze orice produs acum ...reclame si cam atat...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mirela P.: Aşa este, minunăţiile acestea fac parte din istoria producţiei europene de ciocolată.
    Îţi mulţumesc pentru completare, uite că mi-a fost lene (recunosc) să mă uit pe IMDB.
    La fel îţi doresc şi eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Rus Bianca: Bine-ai venit!
    Mă bucur dacă îţi plac. Mai am posturi asemănătoare şi voi mai avea, cel mai probabil.

    RăspundețiȘtergere
  9. cand am citit titlul postarii mi-am zis wow ciocolata:))))insa am citit imdeiat dupa ca nu o voi vedea! in schimb mi-am bucurat ochii cu ilustrate deosebite, din nou! o seara faina Max!

    RăspundețiȘtergere
  10. Geanina: Am zis că-i bine să spun de la început, ca să nu iau vreo înjurătură... :))
    Îţi mulţumesc şi-ţi doresc la fel!

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoase !Multă vreme am căutat o carte poștală Elvețiană(din sec.XIX),nu ilustrată,care avea pe verso o reclamă pentru ciocolată Suchard. Desenul reclamei avea un câine.N-am găsit-o iar în cele din urmă am renunțat la căutare

    RăspundețiȘtergere
  12. tu1074: Nu o ştiu din păcate, decât pe cea care am prezentat-o. Acum, la ilustrate nu-i ca la timbre, numărul lor este muuuult mai mare, nu cred că este cineva care să le ştie pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  13. O, si eu o iubesc pe Ava Gardner ! (Desi nu numai pe ea, ma grabesc sa reasigur pe celelalte actrite si actori admirate/admirati de mine, deoarece eu consider actorii, in general, un grup de persoane vulnerabile, cu care trebuie sa te porti mai cu manusi.)

    Mi-am dat seama ca eu nu am baut niciodata ciocolata topita, desi am baut cacao. Pe bune ! Chiar sunt curios daca exista vreo diferenta la gust ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Rudolph Aspirant: În centrul Bucureştiului, aproape lipită de Ateneu, este o mică cafenea unde se serveşte o ciocolată caldă foarte bună (nu este cacao, ci chiar ciocolată: neagră, groasă). Acolo este singurul loc unde am băut aşa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce ilustrate, ce comori ! Imi inchipui ce delectare sa le ingrijeşti, sa le revezi, aproape ca il inteleg pe hagi Tudose !!! Sigur, el iubea galbenii, dar pentru colectionar, obiectele colectiei sunt mult mai valoroase decat banii.

    PS. Ai un ping la Lecturi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ca de obicei nu ma mai staur sa privesc frumusetile astea de ilustrate. Din nou, felicitari pentru colectie!

    RăspundețiȘtergere
  17. Zina: Să ştii că majoritatea colecţionarilor nu prea seamănă cu... personajul, pentru că vor întotodeauna să-şi împărtăşească bucuria cu ceilalţi.
    Dar mai sunt şi astfel de tipi, pe care însă nici noi nu-i suportăm.

    RăspundețiȘtergere
  18. Delicioasă trecere în revistă, mai dulce mai amăruie, dar bună!

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună Max!
    Wow ce colecție!
    Îți mulțumesc pentru informație
    când ajung în centru merg să beau
    și eu o ciocolată caldă.
    Duminică excelentă să ai,Max!

    RăspundețiȘtergere
  20. Marycix: Am încercat toruşi să... nu agresez vizual!... :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Elena: Chiar merită de băut o ceaşcă de ciocolată caldă (mai ales acum, când e frig). Mai bună ca acolo nu prea am găsit pe nicăieri!
    La fel îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Parca mi-e dor de gustul vechi al ciocolatei, pe care-l simteam atat de rar in copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  23. secawildexplorer: Şi eu cred că m-am săturat de ciocolată abia târziu... Când eram puşti, ai mei nu aveau cine ştie ce posibilităţi, iar ciocolata era considerată un mic lux...

    RăspundețiȘtergere
  24. @Max Peter: da, din pacate eu personal nu mi-am planificat vizitarea Bucurestiului in viitorul apropiat, cel putin nu precis pana dupa 2022 incolo, cand voi dori poate sa il arat asa, daca vor fi curiosi, viitorului meu sot planificat pt. 2015 si eventualului copil obtinut, daca va fi posibil, prin 2018, (luand in considerare si toleranta copiilor de varste mici pentru diversele calatorii turistice si vacante alaturi de parinti cf. ultimelor informatii obtinute de pe Internet)...asa ca va trebui sa-mi povestesti tu care e diferenta la gust intre ciocolata topita si cacao.

    (Am luat in calcul si sansa de a merge si eu o data sa vizitez Belgia si Elvetia, tari cunoscute ca producatoare de ciocolata pe care eu personal nu le-am vizitat niciodata si unde m-am gandit ca as putea gasi sa gust ciocolata topita...dar mi-am dat seama ca si asta e destul de mica in cazul meu personal, chiar probabil mai mica decat aceea de a vizita Bucurestiul in 2022, pt. ca macar pt. ala as avea un motiv legat de viitoarea mea familie, pe cand in Belgia sau Elvetia chiar ca nu vad ce as putea gasi interesant, Elvetia in particular cel putin nu pana in anul 2032, cand va trebui sa investighez niste posibile scoli particulare de-acolo pt. viitorul copil..etc.)

    RăspundețiȘtergere
  25. Rudolph Aspirant: Are exact gustul batonului de ciocolată neagră, amăruie, dar parcă mai fină, dar şi puţin mai aromată (e posibil să fie de la zahăr, că nu-mi place chiar neîndulcită). Cam aşa este la gust.
    Din ce am apucat eu să gust până acum, ciocolata belgiană mi-a plăceut cel mai mult (dar asta a fost acum vreo trei ani, nu mai ţin minte cum îi spunea). Mi se pare mai fină decât cea elveţiană, care se mai găseşte pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  26. Da, nici eu nu am mai mancat ciocolata de destul de mult timp. Nu pot sa zic ca imi place in mod deosebit. in general imi e cam indiferenta, si, daca e, prefer sa aiba altceva in ea, adica alune/nuci, stafide, portocale, ardei iuti...etc...ceva care sa ii dea un gust, o aroma, sau o textura deosebita. Dintre ciocolata neagra, cu lapte, sau alba...efectiv nu stiu daca am vreo ierarhie: ciocolata neagra mi se pare mai utilitara, adica de aport direct de calorii si ceva cofeina, aia cu lapte o consider mai mult pt. copii mici sau, eventual, daca ma simt eu mic si deosebit de abandonat sau stresat si mi-e dor de mama, iar aia alba e poate singura care are o oarecare valoare de gourmet de tip gastronomic pt. mine...dupa care in general nu ma dau in vant...adica efectiv nu cred ca am apreciere de gusturi din astea deosebit de rafinate in legatura cu mancarea, mai ales ca nici nu am avut, in general, ocazia sa gust chestii prea rafinate de-a lungul vietii mele prea des, si singurele dati cand am avut eu fantezii asociative deosebite despre ciocolata alba au fost niste ocazii cand am mancat la niste restaurante niste prajituri mai "fancy" cu o glazura f fina de ciocolata alba.

    Dupa cum descrii tu ciocolata topita...mi se pare ca nu am pierdut mare lucru...deci pot sa o consider direct ciocolata neagra mai proasta...daca zici ca e si mai putin aromata !

    RăspundețiȘtergere
  27. Rudolph Aspirant: Aici depinde foarte mult de gusturi. Sunt unii care laudă câte ceva, dar acel ceva s-ar putea să-i displacă profund altcuiva. Cred că este pe încercate: guşti şi îţi place, este OK. Guşti şi nu-ţi place, încerci altceva, până găseşti ceva care să-ţi placă.
    Sunt sortimente considerate de unii ultrafine şi deosebite, dar mie nu-mi plac, ce să-i fac...
    Aşa şi cu ciocolata caldă, mie îmi place aia, altora le place aia făcută din pliculeţe, ca la automat (dar mie nu-mi place, o beau doar ca pe un înlocuitor).

    RăspundețiȘtergere
  28. E bine c-am venit abia acum, că şi eu era să mă îmbolnăvesc pe la ceilalţi!

    RăspundețiȘtergere
  29. innerspacejournal: Mie-mi vine să muşc din monitor la astfel de dulcegării, pentru că sunt un mare pofticios şi mă abţin cu mare greutate...

    RăspundețiȘtergere
  30. Ai aici un fel de istoric ilustrat al ciocolatei europene (oho, ce-mi mai lipseste aici!). Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  31. Neuroanchiloza: Mulţumesc! Chiar aşa, nici nu m-am gândit că "Lumea Nouă" nu prea apare printre aceste ilustrate!

    RăspundețiȘtergere
  32. O placere ca de fiecare data! Cireasa de pe tortul de ciocolata in acest caz, este Ava Gardner! Felicitari! :-)

    RăspundețiȘtergere