Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 7 august 2014

Ştampilă de serviciu şi de zi pe care nu am mai văzut-o

Pentru că este o perioadă care mă interesează din punctul de vedere al ştampilografiei, urmăresc cu un interes ceva mai mare piesele de pe portalurile de licitaţii online datate anterior Primului Război Mondial.

O astfel de piesă care a reuşit să-mi atragă atenţia poartă o ştampilă care pare a avea un dublu rol: este şi ştampilă cu indicaţie de serviciu, dar este concomitent şi ştampilă de zi, având data încorporată.


Practic este vorba despre o foaie de expediţie poştală care a însoţit un pachet cu o greutate de 1 kg, expediat în ianuarie 1913 de la Agenţia Specială Căneşti, Judeţul Buzău, în Bucureşti (la Gara de Nord).

Ştampila care mi-a atras atenţia este cea albastră de pe verso:

Ce am reuşit să înţeleg din legenda ştampilei este indicaţia "PREDAT". Iniţial am crezut că este vorba despre o ştampilă a vreunei unităţi poştale de pe traseul parcurs de colet spre destinaţie. Apoi, verificând datele, am dedus că este vorba de o ştampilă aplicată la sosirea acestuia:

- pe verso, în partea superioară se distinge inscripţia efectuată cu cerneală violetă: "... sa avizat (sic!)" cu data pe al doilea rând: "3/2";
- ştampila în cauză poartă data "4FEV".

Nu-mi aduc aminte să mai fi văzut o astfel de ştampilă (am verificat şi foile de expediţie din propria colecţie, dar n-am găsit ceva asemănător).

2 comentarii:

  1. Intr-adevar inedita si totodata f. interesanta. Astfel poate fi catalogata drept: stampila cu dubla utilizare zi/seviciu,
    sau stampila de serviciu cu data. Personal inclin spre a doua varianta.
    Exista insa si o alta categorie de stampile si anume: stampile de serviciu cu predispozitie spre a fi folosite (in caz de necesitate) si ca stampila de zi. Acestea au functionat in perioada celui de-al 2-lea razboi mondial si imediat dupa. Sunt stampile de serviciu care au apartinut oficiilor postale din judet (Buzau). Exemplu: stampila dublu cerc avind pe margine legenda "OFICIUL P.T.T Comuna PALTINENI - Jud. BUZAU" iar in mijloc o linie intrerupta . In situatiile in care era folosita pentru obliterarea corespondentei, pe linia intrerupta era scrisa data.
    In majoritatea cazurilor sunt intilnite pe documente ca stampile de serviciu insa este cunoscuta si corespondenta obliterata numai cu acest tip de stampile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, mulţumesc pentru contribuţie.
      Eu aş încadra însă acele ştampile de genul OFICIUL PTT... în altă categorie: ştampile administrative utilizate provizoriu drept ştampile obliterante (încă nu fuseseră comandate/confecţionate ştampilele obişnuite obliterante pentru oficiile în cauză).

      Ștergere