Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 21 august 2014

Nu tot ce zboară se mănâncă

Un colaborator mai apropiat mi-a cerut ajutorul cu doi ani în urmă pentru a-l îndruma în completarea colecţiei de varietăţi şi erori la mărcile româneşti mai vechi, după ce s-a hotărât să includă în aria lui de interes şi mărcile emisiunilor Cluj - Oradea.
Prietenul meu s-a apucat să strângă orice "cerc spart" la monogramele acestor mărci şi mă tot întreabă de ce majoritatea din aceste supratipare atipice nu seamănă unul cu altul.

Problema dificilă pentru colecţionarul care demarează studiul acestor mărci este capacitatea de a vizualiza planşa de supratipare şi înţelegerea modului în care apar erorile şi cum se manifestă repetabilitatea lor.

De un ajutor nesperat în încercarea mea de a-mi învăţa cunoscutul mi-a fost un lot oferit zilele trecute într-o licitaţie online, lot compus din două blocuri identice, ale aceleiaşi mărci, provenind pe deasupra şi din aceeaşi poziţie în coală (click pe imagine pentru mărire).


În mod cert blocurile provin din aceeaşi poziţie a colii, datorită existenţei mai multor caracteristici:
- numerele de însumare a nominalului de pe marginea inferioară de coală sunt identice;
- A/BANI la marca 1 este poziţionat mai jos;
- N/BANI la marca 2 are diagonala dreaptă;
- talpa piciorului stâng al literei A/BANI este deteriorată etc.
Totuşi spărturile cercului monogramei nu sunt identice la mărcile celor două blocuri. Ele sunt marcate chiar de către fostul proprietar al pieselor. Problema care trebuie înţeleasă (atât de colaboratorul meu, cât şi de mulţi alţi colecţionari dornici să se specializeze) este că trebuie acumulată destulă experienţă (prin rularea de piese şi prin examinarea lor) care să le permită identificarea unui defect repetabil al supratiparului faţă de un defect cauzat de imprimarea defectuoasă, aşa cum este cazul la blocurile din imaginea de mai sus.

Concluzia: nu orice spărtură a cercului monogramei se constiuie şi în eroare, mai ales la mărcile a căror poziţie în coală nu se poate determina cu precizie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu