Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 15 august 2014

N-au piesele, dar doresc să scrie despre ele

Citeam mai devreme nişte reviste de prin anii '50 ai secolului trecut şi am observat o meteahnă care îi bântuie (sau i-a bântuit) şi pe unii colecţionari români.
Unii doresc cu tot dinadinsul să rămână în istorie drept cercetători cu contribuţii însemnate. Am dat peste un articol în care un colecţionar scria despre prima marcă rusească (locala de la Tiflis), dar din text rezultă clar că până la data publicării materialului autorul nu ţinuse niciodată o asemenea marcă în mână, văzând-o doar în poze. Tocmai de aceea autorul trecea în revistă măsurătorile făcute de alţi autori, întrucât el nu făcuse acest lucru niciodată.

Tocmai această dorinţă, de a rămâne "în anale" cu orice preţ a autorilor respectivi a generat menţinerea unor aberaţii şi/sau informaţii greşite în cataloagele noastre de-a lungul vremii. Un exemplu îl constituie o anumită lucrare care tratează taxele de plată, dar şi o alta care tratează emisiunile uzuale Ferdinand (nu vreau să le nominalizez pentru că mi-e ruşine de ruşinea autorilor) care colportează erori grave în anumite puncte, deoarece autorii preiau informaţii ori fără să le verifice, ori pentru că scriu despre piese pe care nu le-au văzut niciodată.

Ştimaţi colegi, dacă doriţi să scrieţi dar n-aveţi despre ce, mai bine apucaţi-vă de literatură. Sau de poveşti, poezii sau folclor. Acolo nu vă pune nimeni să descrieţi caracteristici concrete sau să interpretaţi date exacte.

2 comentarii:

  1. Excelenta abordare. Din nefericire, foarte multe articole si carti de specialitate, s-au facut "pe genunchi", in graba si fara o cercetare prealabila, doar pentru ca fisa postului o cerea sau un exament de grad impunea sa fie si ceva publicat in domeniu. Vorba unui filatelist de marca, cu sute de articole la activ. "- Cartile din carti se fac."
    Dar cine oare verifica ce a fost publicat? Doar cine se loveste de inexactitati si erori informationale. Si cati mai sunt in situatia aceasta? Cine mai aloca sute si mii de ore din timpul personal pentru un domeniu aflat in cadere libera? Si uite cum raman in marile cataloage greseli preluate de zeci de ani, care servesc unora si aduc deservicii altora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru completare. Adevărul cam acesta este, într-adevăr.

      Ștergere