Prin amabilitatea autorului, mi-am îmbogăţit biblioteca filatelică cu o lucrare excelentă de studiu pentru mărcile emisiunii cu supratipar Cluj din 1919.
Este prima lucrare de studiu tradiţional de nivel înalt apărută după celebra monografie a sibianului Szalay, Höhere Philatelie, iar abilităţile de tehnoredactor ale dlui Kállai (care este şi redactorul şef al revistei Philatelica.ro) au reuşit să prezinte cititorului interesat rezultatele studiului de peste 20 de ani într-o formă grafică deosebită.
Un posibil dezavantaj pentru cititorul român l-ar putea constitui textul scris în limba maghiară, dar colecţionarul familiarizat cu mărcile emisiunii Cluj cred că se pot descurca relativ uşor dacă ştiu termenii filatelici de bază.
Autorul a analizat sub toate aspectele cadrul în care au fost realizate supratiparele emisiunii Cluj, descriind în amănunt toate caracteristicile tehnice ale acestor mărci şi prezentând în premieră detalii necunoscute celor mai mulţi colecţionari referitoare la construcţia planşelor, debitarea colilor comerciale, caracteristicile hârtiei şi ale dantelurii etc.
Partea principală a lucrării a fost rezervată caracteristicilor supratiparelor, a varietăţilor şi a defectelor caracterstice fiecărei poziţii în coală. Nu au fost uitate nici falsurile, inclusiv cele ale ponsoanelor aparţinând unor experţi cunoscuţi.
Pentru fiecare poziţie din coală, autorula rezervat câte două pagini pentru descrierea detaliată a tuturor caracteristicilor/defectelor supratiparului. Mai clar decât atât nu ştiu dacă se poate.
Fără îndoială că studiul volumului îmi va lua ceva timp, mai ales că abia aştept să-mi completez baza mea de date.
Doresc să-l felicit pe autor pentru munca depusă şi să-i transmit că aştept cu mare nerăbdare volumul al doilea al monografiei, pentru că aşa ne-a ameninţat!
Cititorii care doresc să-l contacteze pe dl Kállai îl pot găsi pe Facebook.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu