În urmă cu trei zile scriam pe blog despre câteva falsuri oferite la o licitaţie din Spania. Astăzi, mai devreme, verificam evoluţia preţurilor unor piese diferite ale poştalor străine din Principate în câteva licitaţii mai vechi. Întâmplarea de multe ori se pare că potriveşte lucrurile, deoarece într-o licitaţie mai veche a casei elveţiene David Feldman (noiembrie 1994) am dat peste două piese Paris cu danteluri contrafăcute (numerele de sub imagini reprezintă numerele loturilor în cauză).
Prima piesă a fost taman blocul de patru cu margine superioară de coală oferit la licitaţia spaniolă amintită, despre care am scris (vezi linkul mai sus). Blocul cu dantelura contrafăcută a avut în 1994 un preţ de strigare de 300 franci elveţieni.
Surpriza nu a constituit-o însă blocul de patru, ci o altă piesă de 50 bani, un colţ de coală oferit cu un preţ tot de 300 de franci elveţieni, care are însă şi el dantelura contrafăcută. După aspectul desenului clişeului avem de-a face cu o marcă originală, dar aşa-zisa dantelură cu aspect neregulat nu se potriveşte cu niciun chip matriţei dantelurii în pieptene executate la Paris (vezi mai multe aici). La această marcă din colţul colii, falsificatorul a făcut o greşeală grosolană (cauzată probabil de cunoştinţele insuficiente): linia orizontală superioară de perfor ar fi trebuit să se continue spre stânga marginii verticale cu numai un singur orificiu suplimentar, nu cu două orificii.
Existenţa mai multor piese dantelate în fals din piese nedantelate sugerează că în timp a existat o perioadă în care imposibilitatea procurării pieselor dantelate a generat confecţionarea unor contrafaceri. Asemenea produse nu pot fi încadrate decât drept falsuri parţiale în dauna colecţionarilor.
Aviz amatorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu