Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 iunie 2016

O ştampilă pe care nu am mai întâlnit-o

Ştampilografia românească suferă enorm de mult din cauza inexistenţei unui catalog adecvat. Dacă pentru perioada până în Primul Război Mondial ştampilele româneşti au mai fost studiate cât de cât, cele mai târzii nu au făcut obiect de studiu decât doar pe câteva "felii" (ambulanţe, poşta aeriană, unele ştampile speciale şi... cam atât). Adevărul este că subiectul nu interesează pe nimeni (cu excepţia câtorva colecţionari dedicaţi studiului, dar cu câteva flori primăvara nu va sosi!).

În speranţa că vin în ajutorul uneia dintre aceste "flori" semnalez ştampila de mai jos, care mi se pare una interesantă. Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba despre ştampila obliterantă de zi aplicată pe marca uzuală "Mihai copil". Ea aparţine unui oficiu balnear documentat deja ca funcţionând în anii 1929-1930*.
Oficiul balnear a funcţionat în Techirghiol la Sanatoriul maritim dr. Antoniu (nu ştiu dacă acest stabiliment mai există astăzi şi, dacă da, unde este situat şi ce nume poartă).


Ştampila are legenda SANATORIUL MARITIM Dr. ANTONIU, iar jos cred că este o acantă. Data utilizării: 15 IUL 930.

Dacă am semnalat această ştampilă nu înseamnă că ea ar constitui vreo raritate (că aşa am observat mai nou: cum semnalez ceva, cum acel ceva apare pe vreun site de comerţ cu o ofertă nerealistă).
__________
Ing. Călin Marinescu, Oficiile, agenţiile şi gările poştale române 1850-1950, Bucureşti, 1999, pag. 98.

4 comentarii:

  1. Buna ziua si bun gasit,
    Doresc sa va cer parerea in legatura cu o stampila speciala "Cumparati carti romanesti in saptamana cartii 12-20 mai 1934", aplicata pe o carte postala ,circulata de la Brasov la Chisinau in perioada 1-3 iunie 1934. Gasesc curios faptul ca s-a continuat popularizarea evenimentului,chiar daca acesta se incheiase.Va rog sa-mi spuneti cum pot trimite o poza cu respectiva stampila.
    Va multumesc,
    Craciun Laurentiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      Am văzut ştampila pe forumul numismatic. Se pare că ea a fost utilizată şi după terminarea perioadei planificate iniţial (nu este singurul caz cunoscut). Pentru această perioadă piesa în cauză nu constituie o raritate.

      Ștergere
    2. Va multumesc dle Peter.
      cu stima,
      Craciun Laurentiu

      Ștergere