Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 7 iunie 2016

Dilemă

Întrebarea pe care mi-o pun de ceva timp este sub ce formă ar putea fi difuzat un viitor catalog al mărcilor româneşti.

Din discuţiile cu apropiaţii, ar exista două posibilităţi:
- difuzarea gratuită, eventual postarea în format digital pe un domeniu de internet dedicat, cu acces liber şi gratuit;
- editarea în regie proprie şi difuzarea în format tipărit şi/sau digital contra unei sume care să acopere cheltuielile depuse.

Pentru difuzarea în format digital nu ar trebui să-şi facă nimeni speranţe că s-ar pirata, deoarece în prezent există soluţii care pot împiedica inclusiv copierea de pe un CD/DVD sau de pe un drive USB, iar deschiderea documentului nu se poate face decât după introducerea unui număr serial care s-ar expedia după înregistrarea pe un anumit site web.

Pentru difuzarea în format tipărit, costurile ar fi foarte mari din cauza numărului foarte mari de pagini (chiar şi în situaţia în care s-ar publica treptat, în fascicule). Din această cauză (neţinând cont de numărul mare al cărpănoşilor), preţul final ar fi relativ ridicat şi numărul celor care şi-ar permite achiziţionarea fasciculelor/volumelor ar fi relativ mic. Din această cauză, pentru o eventuală versiune tipărită soluţia nu ar putea fi decât tiparul digital, unde preţul depinde de numărul de exemplare, spre deosebire de tiparul clasic.

În actuala stare a filateliei româneşti, posibilitatea publicării pe baza unei subscripţii nu este luată în calcul, deoarece nu banii reprezintă problema, ci detaliile tehnice.

Argumentul care mi-a fost adus de apropiaţi  împotriva primei soluţii este că ar fi prea multe persoane care ar putea beneficia gratuit de informaţii cu ajutorul cărora pot realiza venituri, fără a mai pune la socoteală că anumite informaţii ar putea fi preluate de mari edituri fără a plăti drepturi aferente (că mai se cunosc situaţii).

Marea dezamăgire care afectează colectivul restrâns cu care am colaborat este că există o indiferenţă aproape totală faţă de cercetarea tradiţională a mărcilor (filigrane, danteluri, tipuri, planşe, date, circulaţii, francaturi). Ori tocmai pentru această indiferenţă, ai noştri colegi nu ar mai trebui să primească nimic gratuit, pentru că oricum interesul cel mai mare este tot la... "business".

Din această cauză colectivul meu de apropiaţi iau în calcul şi o difuzare iniţială limitată - numai către persoanele care au fost interesate de dezvoltarea colecţiilor şi de publicarea propriilor descoperiri. Negustorii - mai la urmă (pentru că nu se urmăreşte realizarea vreunui câştig).
Ideea realizării catalogului este de a contribui la susţinerea filateliei ca pasiune.

Dacă aveţi idei, altele decât cele expuse, sunteţi liberi să le transmiteţi prin comentarii.

8 comentarii:

  1. Eu prefer online-ul,este mai comod,mai rapid si mai simplu.A intra pe un site dedicat filateliei si studiului filateliei,si a plati o suma la accesarea respectivului site sau plata unei sume lunar,mi se pare o optiune mai buna.Mai este si un alt aspect,daca eu cumpar volumul sau volumele respective,si nimeni din familie nu mai este interesat de filatelie,ce se va alege de aceste carti(volume)?Timbrele se vand ca sunt usoare,dar cartile vor lua drumul spre gunoi fiind mai scump transportul lor decat pretul de achizitie(la vremea respectiva).

    RăspundețiȘtergere
  2. Indiferent de forma pe care o veti folosi spre publicare, unii (pentru ca nu vor efectiv sa va plateasca, altii ca nu isi permit financiar sa va plateasca sau din cauze de "haiducism" cu intentii bune la baza) vor gasi o metoda prin care sa evite plata munci dvs (sper ca nu sunt prapastios). Pana la urma marimea gradului de furt este direct proportionala cu importanta si implicit recunoasterea valorii dvs in mediul filatelic :)
    Daca ar fi sa aleg, as merge pe varianta editarii in regie proprie in ambele formate, atat tiparit cat si digital, crescand astfel si sansele (datorita diferentei de pret) achizitiei de un numar mai mare de persoane.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu va propun prima varianta, mergand pe ideea ca e mult mai usor de efectuat corecturile (in cazul in care scapa vre-o greseala), se pot face adaugiri si completari atunci cand apar noi informatii. Varianta tiparita sta sub auspiciul costurilor, care daca nu sunt suportate dw sponsori, vor duce la un pret de vanzare mare pe care nu toti filatelistii pasionati si-l vor putea permite. Un alt dezavantaj al editiei tiparite este lipsa informatiei de ultima ora: la data iesirii de sub tipar si in momentul achizitiei de catre un cumparatori, cantitatea de infirmatii aparuta de la darea bunului de tipar sa fie destul de mare. Indiferent de forma in care decideti sa publicati, veti gasi in mine un cititor care apreciaza munca dvs. si care asteapta cu interes o lucrare filatelica de actualutate. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Odată cu apariţia tiparului digital timpul necesar s-a redus considerabil.
      Problema completărilor este delicată. Machetarea o fac singur, pe baza importului dintr-o bază de date. Din păcate nu prea mai sunt persoane care să cunoască şi filatelie, şi lucrul cu softurile respective.

      Ștergere
  4. Varianta digitala cu plata online+download ar fi OK, poate si un site cu abonare si acces la diferite sectiuni etc. Si o versiune tiparita ar fi la fel de OK.

    RăspundețiȘtergere
  5. Varianta tiparita indiferent de optiune si costuri. Altfel, cu programelul pentru printscreen orice smecher poate avea orice pagina doreste.

    RăspundețiȘtergere