Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 29 noiembrie 2015

Utilizare interesantă a unei mărci a poştei militare austriece

Am descoperit plicul de mai jos (click pentru mărire) într-o licitaţie online, plic pe care îl consider interesant datorită francaturii pe care o poartă.


Plicul a fost expediat din Lwow (în Polonia) la Poszony (Bratislava de astăzi) în ianuarie 1917 (data de pe ştampile - inclusiv din cea de sosire aflată pe verso - fiind aproape ilizibile). Pe faţa plicului se mai deosebeşte o ştampilă a cenzurii din Lwow. Mie îmi pare a fi o circulaţie reală prin poştă (dar reafirm faptul că nu sunt specialist în domeniul corespondenţelor militare şi/sau cenzurate din Pirmul Război Mondial).
Ceea ce doresc să subliniez (şi acest lucru cred că ar merita o notă în subsolul emisiunii într-un viitor catalog specializat al mărcilor româneşti) sunt două aspecte:

- utilizarea în Polonia a mărcii de 25 bani din prima emisiune de mărci ale poştei militare austriece puse în circulaţie pentru România;
- existenţa francaturii mixte cu o marcă de 20 heller a poştei militare austriece (emisiune generală, fără supratipar) şi cu una uzuală austriacă curentă de 5 heller.

Presupun că marca de 25 bani a fost considerată ca având un nominal de 25 heller.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu