Astăzi mă aflu la rubrica "răspundem cititorilor". O întrebare care mi-a fost pusă de un coleg este cum pot purta unele mărci Vulturi ştampile cu date cu mult ulterioare încetării puterii lor de francare. Un exemplu îl puteţi vedea în imaginea de mai jos (click pentru mărire):
După cum se poate vedea, toate cele trei blocuri poartă acelaşi tip de ştampilă, iar datele sunt apropiate, toate din octombrie 1895.
Literatura românească nu specifică în mod clar care au fost mărcile obliterate de complezenţă în anii '90 în scop de demonetizare. Menţiunea este făcută (după câte ştiu) numai pentru valoarea de 50 bani roz de la emisiunea Paris, din 1872.
Prin anii '70 am avut ocazia să văd la cineva, într-o duminică la clubul care se ţinea la 11 Iunie, câteva zeci de blocuri de diferite mărimi din emisiunile Paris şi Vulturi, toate obliterate de complezenţă cu ştampile aplicate în anii '90 ai secolului XIX în scop de demonetizare. Acesta este motivul pentru care datele din ştampile sunt aşa de târzii. Motivul pentru care s-a apelat la anularea mărcilor a fost, probabil, eliminarea posibilităţii de utilizare la francare a stocurilor rămase nevalorificate de poştă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu