Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 10 noiembrie 2015

Varietate "imposibilă"

În prima decadă a lunii septembrie a.c. a fost postată pe eBay o varietate interesantă, despre care mi-a spus duminică un cunoscut că este "imposibilă" şi că, în opinia lui, piesa nu poate să aibă decât falsificată una dintre amprentele supratiparelor de pe o faţă a mărcii.


Pe faţă, marca poartă supratiparul "TAXA DE PLATĂ", pe care l-am examinat (după fotografie întrucât nu deţin piesa) şi care corespunde unuia dintre cele opt tipuri ale supratiparului litografiat cu litere subţiri.


Surpriza apare pe cealaltă faţă a mărcii, unde există un abklatsch al altui supratipar, după cum se poate vedea. În opinia mea, şi această amprentă este originală.

Cineva ar putea spune că cele două fotografii aparţin unor mărci diferite, dar cine verifică cu atenţie particularităţile dantelurii ajunge la concluzia că este aceeaşi marcă în ambele imagini.

Nu cred că acest tip de varietate a mai fost semnalat până acum în presa scrisă sau în cea din online. O varietate similară se află în posesia unui cunoscut filatelist bucureştean. Apariţia ei poate fi justificată din punctul de vedere al tehnologiei aplicate în tipografia de la Iaşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu