Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 19 noiembrie 2015

Un fals (potenţial) periculos

În această seară răspund la încă o întrebare care mi-a fost adresată de un coleg. Este vorba de un fals al mărcii de 4 bani Carol I "cu favoriţi" din 1868 pe care nici eu nu îl observasem prima dată când l-am văzut, marca nefiind una care să trezească un mare interes (cu excepţia "marelui retuş", care se poate însă observa imediat datorită amplitudinii cu care a fost realizat de gravor).


Prima dată (după ce am fost întrebat) şi am mai examinat odată imaginea mărcii mi-a sărit în ochi ştampila GIURGIU 4/9 cu agrafă bogată (1865) despre care ştiam că a fost falsificată şi despre care am mai şi scris într-un articol mai vechi pe acest blog.


Aceasta ar fi ştampila cu pricina, care diferă uşor la forma literelor faţă de cea originală.
Pentru comparaţie pun mai jos şi imaginea unei mărci oriignale de 4 bani.


Nu luaţi în seamă diferenţa de nuanţă, această marcă întâlnindu-se într-un spectru larg de nuanţe (de la albastru verzui până la albastru închis mat. Principalele diferenţe ale originalului faţă de piesa falsificată sunt:
- grosimea cadrului comparată cu cea a spaţiului alb de la interior;
- forma literelor din BANI;
- aspectul efigiei.
După imagine, falsul se distinge prin amprenta imaginii făcută în tipar înalt (clişei tipografic), originalul fiind imprimat în litografie.

Trebuie să îi mulţumesc colegului nostru că mi-a dat prilejul să atrag atenţia asupra acestui fals.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu