Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 3 septembrie 2015

Pe internet a apărut o nouă categorie de speculatori

Eu i-am denumit speculatori, pentru a-i departaja de o altă tagmă - cea a speculanţilor. În realitate, graniţele între cele două categorii sunt destul de fluide.

Problema nu a apărut la timbre sau piese filatelice. Cazurile semnalate privesc obiecte diverse (inclusiv unele obiecte de colecţie). Care este însă problema până la urmă?

Unii vânzători de pe eBay (inclusiv dintre cei care au magazine virtuale) au descoperit, căutând pe internet cu ajutorul Google, exact obiecte dintre cele cuprinse în propriile listinguri de pe eBay. Fotografiile obiectelor listate pe portalul de licitaţii au fost copiate cu tot cu descriere (uneori aceasta finnd absolut nemodificată) şi postate pe alte pagini de internet, aparţinînd unor diverse persoane sau chiar comercianţi. Ceea ce era diferit faţă de listingurile originale de pe eBay erau preţurile, mult mai mari.

Se pare că există persoane (ori chiar firme - nu de la noi) care practică acest lucru. Schema este simplă:

     - persoana A oferă spre vânzare un obiect oarecare pe eBay;
     - persoana B copiază listingul lui A şi îl plasează pe o terţă pagină de internet, dar la un preţ mai mare decât cel solicitat de persoana A;
     - în situaţia în care B primeşte o comandă de la amatorul C, atunci cumpără obiectul de la A şi îl revinde imediat lui C, bineînţeles cu profitul gererat de diferenţa dintre preţurile solicitate.

Cazuri precum cele descrise au fost semnalate de mai mulţi negustori de pe internet prin intermediul blogului depe eCommerceBytes.

Cât este de legal aşa ceva nu aş putea să vă spun, dar dacă cineva ar dori să aplice schema în România, atunci ar fi obligat să respecte legislaţia românească privind comerţul pe internet (chiar dacă site-urile unde s-ar posta "marfa" s-ar afla în străinătate, dar administrarea acestora s-ar face din ţară).
Ce vă sfătuiesc este să ocoliţi orice site care oferă obiecte de vânzare şi care nu specifică în mod clar pe prima pagină identitatea persoanei juridice sau fizice care îl operează, precum şi datele de identificare fiscală ale acesteia (cod de înregistrare fiscală ori numele şi adresa persoanei autorizate, deoarece CNP-ul nu se poate afişa public).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu