Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 19 septembrie 2015

Au existat taxe plătite în numerar în 1917, sau e doar un plic cu timbrul dezlipit?

Luna trecută (cred) am văzut pe eBay un plic recomandat circulat în 1917, expediat în străinătate, care nu poartă nicio marcă. Iar acest lucru m-a intrigat deoarece toate piesele recomandate din această perioadă pe care le am şi pe care le-am văzut sunt francate. M-am chinuit puţin să "scot faţa" fotografiilor (făcute iniţial cu un telefon ori cu o cameră digitală) eliminându-le perspectiva.


Plicul a fost expediat recomandat în 18 aprilie 1917 din Bârlad, ajunge în Iaşi (ştampilă cu data ilizibilă pe verso), este cenzurat, ajunge pe 3 iulie în Bucureşti şi mai este odată cenzurat, apoi este expediat spre Elveţia, la Zürich, unde ajunge pe 29 iulie, fiind redirecţionat la Ragaz unde ajunge a doua zi, pe 30 iulie.
M-am căznit să găsesc vreo urmă de marcă dezlipită, singurul loc unde aceasta s-ar fi putut afla fiind pe verso, pe marginea clapei, acolo unde se poate distinge o a doua amprentă a ştampilei Bârlad. Tot nu sunt însă lămurit.
Ce părere aveţi?

UPDATE

Dr. Dan Grecu m-a ajutat să descâlcesc traseul piesei, deoarece eu nu am luat în seamă ştampilele "80" în dreptunghi şi "19/6" în triunghi, şi nici locul în care s-a aplicat ştampila de cenzură militară Bucureşti - Scrisori. Citez:

mi permit de asemenea să corectez puțin traseul poștal: Bârlad 18.4.1917, Iași cenzură cu ștampila refugiată din București la 3.6.1917 (Capitala era ocupată la acea dată!), tot la cenzura Iași se aplică ștampila roșie LIBER Recomandate, cartare Iași ?.6.1917, tranzit Petrograd / Rusia cu ștampilele numerale 80 și 19/6, sosire Zurich 29.7.1917 cu redirijare Ragaz a doua zi."

Îi mulţumesc frumos pentru observaţie.

UPDATE 2

Am avut chiar acum o discuţie telefonică cu ing. Călin Marinescu pe marginea piesei din articol. Domnia sa susţine că a mai întâlnit astfel de piese de pe care lipsesc mărcile şi consideră că ar fi posibil ca mărcile să fi fost dezlipite de pe plicuri chiar la unul dintre birourile de cenzură. Ar fi interesant de descoperit şi alte piese (plicuri sau cărţi poştale) aflate în aceeaşi situaţie (am susţinut mereu că statistic numărul mai mare de piese vizualizate creşte probabilitatea aflării răspunsului corect la problemă).

Îi mulţumesc dlui Marinescu pentru telefon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu