Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 27 septembrie 2015

Cilindri diferiţi

"Scanând" mereu ofertele de pe portalurile online ai ocazii suficiente să dai peste lucruri interesante, dacă ai destulă intuiţie şi ştii la ce să te uiţi.
Un vânător de varietăţi de diferite feluri a postat mai demult două exemplare ale aceleiaşi mărci care prezintă intensităţi diferite ale culorilor pe anumite suprafeţe (click pentru mărire).


Fotografia postată fiind destul de mare, am reuşit să-mi dau seama despre ce este vorba, observând cu atenţie autotipia tiparului.
Această marcă a fost realizată (la fel ca majoritatea mărcilor din perioada respectivă) prin tipar adânc (heliogravură). Partea de pregătire a tiparului presupune fotografierea machetei (realizată la o scară supraunitară, de regulă un multiplu al dimensiunilor mărcii finite), care ulterior se reduce la dimensiunea finală (este un procedeu asemănător celui aplicat la aparatele de mărit din fotografia clasică). Negativul fotografic astfel obţinut se foloseşte apoi (cu ajutorul unei hârtii speciale) la impresionarea suprafeţei fotosensibile de pe cilindrul de imprimare prin utilizarea unei site interpuse între sursa de lumină şi suprafaţa cilindrului (pentru crearea autotipiei). Ulterior cilindrul se gravează cu acid, care afectează suprafaţa numai în punctele autotipiei impresionate de lumină.
Spre deosebire de tiparul înalt, la heliogravură intensitatea unei nuanţe nu se poate obţine prin ungerea cilindrului cu mai multă cerneală, ci direct din gravarea cilindrului, atunci când punctele de autotipie sunt mai adânci şi au un diametru sensibil mărit (adică cu acelaşi cilindru nu se pot obţine şi nuanţe pale, şi mai intense ale aceleiaşi zone tipărite). Acesta este şi cazul mărcilor din imagine.

Concluzia rândurilor de mai sus este că cele două mărci au fost imprimate cu cilindri diferiţi, gravaţi separat. Întrebarea ulterioară care se pune este dacă au avut loc doar două gravări separate ale cilindrilor, ori întregul proces a fost repetat (plecându-se de la fotografierea din nou a machetei şi realizarea unui negativ nou). Putem afla acest lucru prin măsurarea exactă a celor două mărci. Dacă rezultatele măsurătorilor sunt diferite, atunci este mai mult decât probabil ca şi procesul fotografic să fi fost repetat în întregime. Neavând mărcile fizic la îndemână, am apelat (aşa cum am făcut de mai multe ori în situaţii diverse) la suprapunerea imaginii lor (ele fiind scanate împreună printr-o singură operaţie, se poate vedea aceasta, deci factorul de mărire este identic pentru ambele). Click pentru mărire.


Potrivind cât mai exact marca din stânga peste cea din dreapta şi aliniind cele două straturi la textul "CUPA EUROPEI...", se poate totuşi distinge suprapunerea deplasată în dreapta, la legendă şi la valoarea nominală, mult mai evident fiind decalajul observabil la semnătura gravorului.

Concluzia la care am ajuns în urma operaţiunilor descrise este că cele două mărci au fost imprimate cu cilindri diferiţi, gravaţi după operaţiuni fotografice de multiplicare diferite. Chiar dacă desenele par identice, cele două mărci sunt diferite.

Pe baza acestui raţionament se poate merge mai departe: una din mărci este realizată cu cilindrul iniţial şi cealaltă este o reimpresiune; sau ambele mărci sunt două reimpresiuni diferite.

Implicaţia întregii tărăşenii este că fiind cilindri diferiţi, erorile întâlnite la unul nu se pot întâlni şi la celălalt, aşadar evaluarea lor poate fi afectată substanţial.
Un studiu serios ar urmări, plecând de la cele prezentate, să stabilească:
- care este tirajul iniţial şi care este reimpresiunea (este însă posibil ca ambii cilindri să fi fost utilizaţi la imprimarea mărcilor care au circulat efectiv);
- identificarea erorilor specifice fiecărei gravuri;
- stabilirea gradului proporţional de raritate între cei doi cilindri. Abia de acum încolo ar urma să se stabilească pentru fiecare cilindru eventualele varietăţi de hârtie, dantelură şi gumaj.

Iată că şi la mărcile moderne sunt aspecte foarte interesante de studiu. Sper că pot deschide apetitul pentrui studiu al pasionaţilor perioadei.

2 comentarii:

 1. astazi am vazut si

  http://www.ebay.com/itm/ROMANIA-Womens-gymnastics-1957-Mi-1639-42-MLH-used-shades-error-color-/111788184355?hash=item1a07185323

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este posibil ca în toată perioada să se întâlnească aşa ceva, nu numai la această emisiune.

   Ștergere