Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 22 martie 2015

Ştampilă rurală potenţial necatalogată

Pe portalurile de licitaţii online sunt oferite destul de frecvent scrisori oficiale nefrancate ori fragmente mari din asemenea categorie de trimiteri. Această categorie de trimiteri este utilă mai ales pentru colecţionarii pasionaţi de ştampilografie. În plus, fiind mult mai ieftine decât suratele lor francate, ele constituie în unele situaţii piese foarte utile pentru efectuarea unor comparaţii atunci când colecţionarul întâlneşte o trimitere de care nu este sigur sau nu dispune de cunoştinţele necesare pentru exprimarea unei opinii.
Astfel de piese mă interesează şi pe mine cam din aceleaşi motive şi am mereu grijă să salvez imaginile pieselor care mi se par mai interesante, ori care îmi trezesc un interes mai mare din diverse motive.
Cam acesta este şi cazul unei scrisori oficiale (sau mai degrabă cu un fragment mare dintr-o astfel de scrisoare) care poartă o ştampilă pe care nu am mai văzut-o până acum. Click pe imagine pentru mărire.


Probabil că expeditorul este primăria unei comune din judeţul Vâlcea (comuna Frânceşti), acest detaliu fiind atestat de către ştampila administrativă a comunei, aplicată cu tuş albastru-violet pe faţă, în colţul stâng superior. Lângă ştampila administrativă a fost aplicată cu acelaşi tuş şi ştampila poştală rurală JUD. VÂLCEA - COM. FRÎNCEŞTI (ştampilă rurală postclasică încadrată la tipul RC2 după nomenclatura propusă de Kiriac Dragomir în "Ştampilografia poştală"). Ştampila are completate manual numai ziua şi luna, iar din această cauză nu putem aprecia anul de circulaţie al scrisorii oficiale.

Ştampila care mi-a atras atenţia însă şi pe care nu am mai văzut-o este cea aplicată în partea dreaptă, pe faţa scrisoarii, cu tuş verde deschis.


Tipul dublu cerc al ştampilei m-a băgat în ceaţă. Legenda este realizată cu caractere fără serife, "COM. URB. OCNA - DIST. VÂLCEA". Acest tip de legendă nu se potriveşte cu niciunul dintre tipurile descrise de Kiriac Dragomir, dar ar corespunde ştampilelor postclasice, în opinia mea. Cu toate acestea, data din centrul ştampilei este realizată numai din zi şi lună, la fel ca în cazul ştampilelor rurale clasice (şi forma caracterelor se potriveşte cu cele utilizate la ştampilele clasice).
Datorită elementelor descrise, în opinia mea acest tip de ştampilă nu apare în nicio clasificare.

8 comentarii:

  1. Forma cifrelor "cu cioc" si lipsa anului sunt elemente care tin exclusiv de "ruralele clasice".
    Lipsa serifelor tine de perioada postclasica.
    Stampila postclasica de expediere indica faptul ca data de expediere a scrisorii este undeva dupa anul 1872.
    Prin urmare posibilitatile sunt doua: "rurala clasica" necatalogata sau "rurala clasica" care a fost modificata.
    In cazul variantei a doua (dupa cunostintele mele), este singura "rurala postcalsica"
    a carei legenda contine cuvintele "COM.URB." - comuna urbana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar mai fi o varianta: rurala postclasica careia i s-a defectat mecanismul cu cifrele pentru data si a fost inlocuit complet cu unul vechi de la o "rurala clasica".

    RăspundețiȘtergere
  3. Este interesant de aflat unde mergeau stemplurile care erau retrase pentru a fi inlocuite cu altele de generatie noua ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există un manual destinat şcolii factorilor poştali, realizat de Take Ionescu (nu marele politician - e coincidenţă de nume) pe la începutul secolului XX. Nu m-a interesat acest subiect, dar e posibil ca acolo să se găsească un eventual răspuns.

      Ștergere
  4. Va multumesc pentru indrumare.
    Este vorba de cartea "Tratat de exploatarea serviciului Telegrafic , Postal si Telefonic" aparuta la Bucuresti in anul 1903 si reeditata in 1905. O am in lista de cautare, de citiva ani incerc sa dau de ea si nu reusesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact (nu aveam la îndemână denumirea completă).
      Eu am avut în mână un xerox (înainte de '90) făcut după un original care se găsea ori la fosta Bibliotecă Naţională, ori la Biblioteca Academiei.
      Pentru că era o copie destul de proastă şi nu se putea recopia, am pierdut atunci vreo două luni ca să copiez (manual) în nişte caiete ceea ce mă interesa. Din păcate, nu găsesc nimic referitor la soarta ştampilelor scoase din uz (poate că există ceva în original şi nu mi-am copiat eu, nu mai ştiu).

      Ștergere