Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Briefmarken Lenz, câteva piese de interes pentru colecţionarii români

Licitaţia cu numărul 93 al casei, desfăşurată în prima decadă a lunii noiembrie, a conţinut în ofertă câteva piese interesante din zona românească de interes. Preţurile finale pe care le-au obţinut arată că interesul pentru o anumită categorie de mărci încă nu a dispărut, în ciuda "prohodului" pe care unii şi alţii se tot întrec a-l cânta (şi mai ales puturoşii care, pentru că e greu să înveţe, iar cataloagele şi revistele nu-s gratuite, ţipă într-una că "strugurii sunt acri").

Fac o paranteză, pentru că nu vreau să scap o idee care mi-a venit chiar acum în minte: numai în ultimii trei ani, pe eBay a fost vândută o bună parte din literatura de bază necesară formării unui colecţionar de la mediu spre avansat. Cine a avut bunăvoinţă şi-a cumpărat ce-l interesa. Ca să nu mai vorbesc de destui negustori din Germania, Franţa şi Marea Britanie specializaţi în literatură, la care se poate găsi şi achiziţiona cam orice catalog publicat în ultimii ani.

Dar să revenim la subiectul propus.


Scrisoare datată 1868, francată cu o marcă de 10 kreuzer lila pal (DDSG), expediată din Cernavodă la Russe. Oferită la un preţ de strigare de 100 euro, ea a realizat un preţ final de 520 euro (fără taxe).


Această piesă reprezintă un paradox: marea majoritate a colecţionarilor nu s-a fi uitat la ea, din cauza mărcii care are o bună porţiune ruptă în colţul drept superior. Asta nu înseamnă că adevăraţii specialişti, care cunosc raritatea unei amprente aşa de clare a ştampilei agenţiei DDSG din Brăila nu s-au "luptat" între ei pentru a deveni posesorii fragmentului: oferit la 50 euro, el a realizat un preţ final de 310 euro.


Seria neemisă a ocupaţiei austriece destinată României aproape de sfârşitul Primului Război Mondial, o serie rară dealtfel, a fost oferită cu 1.600 euro. Preţul final a mai coborât puţin (această casă de licitaţii are un regulament care permite şi depunerea unor oferte mai mici decât preţul de strigare), la 1.500 euro. Sumă însă  care este una deloc de neglijat (nu ştiu câţi dintre cititori aă plătit vreodată o asemenea sumă pentru o singură serie).

Problema este că din orice ofertă şi din realizările oricărei licitaţii colecţionarul interesat are de învăţat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu