Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Francatură clasică mixtă la Karamitsos

Licitaţia cu numărul 501 a cunoscutei case de licitaţii greceşti a conţinut în ofertă o piesă românească deosebit de frumoasă (click pe imagine pentru mărire).


Este vorba de o scrisoare francată cu marca de 50 bani "favorit" 1869, expediată în Grecia, la Sira. Ca particularitate, marca românească este obliterată cu o ştampilă rurală modificată (din legenda PL. OLTENITA - DIST. ILFOVU au fost îndepărtate literele PL, sub această formă ştampila continuând a fi utilizată la biroul din Olteniţa şi nu la plasă). Cu acelaşi tuş, pe faţa plicului au fost aplicate ştampilele P. D. în cadru dreptunghiular şi OLTENITZA liniară (tip "baston").
Scrisoarea a ajuns la Sira via Constantinopol (pe verso se distinge ştampila de tranzit, datată 3/12; neconcordanţele întra datele ştampilelor sunt datorate utilizării calendarelor diferite).
În ciuda inscripţiei "Franco" făcute de expeditor, scrisoarea nu a fost considerată plătită pe teritoriul grecesc, ea fiind taxată cu o marcă de 20 lepta (tăiată din păcate) care pare, după aspect, a aparţine tirajului din 1862-1867.
Conform descrierii din catalogul de licitaţie, scrisoarea nu este datată (în sensul că nu este specificat anul circulaţiei). Privită însă cu ceva mai multă atenţie, la ştampila grecească SIROS se distinge vag, sub lună, cifra 6. Deoarece marca de 50 bani "favorit" a fost pusă în circulaţie în 1869, anul de circulaţie al piesei nu ar putea fi decât tot 1869.
Prezentată ca o piesă foarte rară (marcată RRR), scrisoarea a fost oferită la un preţ de strigare de 3.000 euro, dar a rămas nevândută. Poate că vom mai avea ocazia să o vedem într-o licitaţie viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu