Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 12 decembrie 2014

Mai nou se lucrează la vedere, cu o neruşinare nemaipomenită

Mai devreme am dat peste un "amic" mai vechi, a cărui activitate pe eBay am semnalat-o încă de acum peste trei ani. Pe vremea aceea se ocupa de vânzarea de "supratipare" ale unor aşa-zise emisiuni locale din regiuni care aparţinuseră Ungariei înainte de 1918 sau în perioada 1938-1944. Ce visa noaptea, făcea a doua zi acest individ. Iar o grămadă de moluşte cu pretenţie de filatelişti se îngrămădeau să plătească obolul pe prostie şi să-i asigure individului un ban pentru zile negre.
Acest distribuitor de falsuri şi de făcături şi-a schimbat de mai multe ori identitatea pe eBay (de fapt cred că avea de mult timp pregătite mai multe identităţi, evident în scopul de a face "transferul" activităţii de pe una pe alta atunci când s-ar fi semnalat de cineva existenţa unui flux continuu de falsuri distribuite de individ). Punctul comun al tuturor acestor identităţi diferite (în afara activităţii de distribuţie de falsuri) este locul înregistrării: Eppelheim, Germania.

Mai nou, am văzut zilele trecute că pe una dintre identităţi a "lăsat" domeniul supratiparelor, apucându-se de ştampile. Prima dată când am văzut piesele, am crezut că aparţin unei alte cunoştinţe, ID-ul dzam84 înregistrat în RO (am scris despre mai multe ştampile falsificate pe care le-a valorificat). Când mă uit mai bine - ce să vezi - era vechiul "amic" din Eppelheim! (click pe imagine pentru mărire).


Domeniul pe care şi l-a ales este unul sensibil, întrucât există destui amatori pentru astfel de piese (mai puţin în RO, mai mult în Austria, Ungaria şi Germania), iar unele piese se pot ridica la preţuri incredibil de mari. Probabil că mărcile utilizate ori fac parte din tirajele mai ieftine, ori sunt defecte (care s-ar fi putut comercializa cu greutate). Unele par a fi din tiraje mai târzii (care nu au fost utilizate în Principate) şi care sunt mult mai ieftine neuzate decât obliterate. Cunoscătorii ştiu despre ce este vorba.

Problema este că de ani de zile tot semnalez aceste comportamente. Vă daţi seama că dacă apărea careva cu un produs Nike, Adidas sau Hugo Boss şi declara franc faptul că vinde un fals, pe o grămadă de responsabili îi apuca urgent cufureala!
Şi înainte să termin, haideţi să vă vând un pont: există o asociaţie de luptă împotriva falsurilor şi contrafacerilor. Ghiciţi cine face parte (ca membru cu drepturi depline) din ea? Vă spun eu: Romfilatelia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu