Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 2 octombrie 2017

Erori, varietăţi, curiozităţi, obliterări (6)

Am intrat în priză şi nu-mi vine să mă mai opresc! Astăzi pun la dispoziţia pasionaţilor încă un episod. Cine nu a apucat să le citească pe cele precedente, le poate găsi aici: partea 1-a, partea a 2-a, partea a 3-a, partea a 4-a, partea a 5-a.

De această dată mă voi ocupa de valorile de 1 leu şi 2 lei Spic de grâu.

Toate cele trei exemplare prezintă aceeaşi eroare: un lumen alb în medalion, la ceafa efigiei. Prima marcă aparţine tirajului cu filigran PR II, a doua tirajului pe hârtie costată cu filigran PR V, iar a treia (defectă din păcate) este fără filigran. Eroarea demonstrează continuitatea utilizării clişeului efigiei în întreaga perioadă 1893-1900.

Aceste mărci au o altă eroare,  o pană oblică pe cadrul vertical drept, precum şi un lumen alb în prelungirea penei din cadru. Ambele exemplare sunt fără filigran (primul având o impresiune uleioasă). Această eroare apare şi la marca de 1 leu verde şi negru.

Culoarea schimbată a mărcii de 1 leu are o eroare concretizată în deteriorarea cadrului superior în colţul drept.

Aceste două mărci fac parte din primul tiraj, cel cu filigran PR II. Niciuna nu are vreo eroare, problema lor o reprezintă data din ştampile: NOV 93 şi respectiv 29NOV 93. După deformarea ştemplului, ambele mărci par a fi obliterate cu aceeaşi ştampilă.
Marca de 2 lei portocaliu şi brun a fost pusă în circulaţie la sfârşitul anului 1893 (împreună cu marca de 1 leu brun şi roz, acestea fiind primele mărci Spic de grâu puse în circulaţie). Potrivit dării de seamă a DGTP, numărul de exemplare de 2 lei vândute în 1893 este foarte mic.

Aceasta este o eroare cunoscută: absenţa piciorului literei D din DOI. Marca este fără filigran.

Iată o altă eroare cunoscută, lumen alb la interiorul cadrului stâng, în dreptul literei D din DOI.

Marca de 2 leu brun şi negru este una destul de rară. Cu mare greutate am reuşit să găsesc două exemplare care au fragmente din filigranul marginal JOHANNOT. La această marcă (defectă din păcate) filigranul este vizibil şi pe faţa mărcii, în zona efigiei.

Deocamdată atât pentru astăzi. Vom continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu