Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 13 octombrie 2017

Emisiunea Paris: fundalul medalionului "vărgat"

La unele dintre emisiunile clasice greceşti de tip Hermes (cap mare) asemenea varietăţi sunt catalogate de mulţi ani. Prin analogie am urmărit la mai multe valori ale uzualelor româneşti imprimate la Paris dacă se întâlneşte ceva asemănător. Şi am început să găsesc.


Primul medalion aparţine unei mărci de 1½ bani, având un aspect vărgat vertical. Cel de-al doilea medalion aparţine unei mărci de 3 bani, aspectul său fiind vărgat orizontal.

Din punct de vedere tegnic, asemenea particularităţi pot apărea pe timpul procesului de imprimare. Nu ştiu care este cauza propriu-zisă, dar mergând pe logica tiparului înalt, ele nu pot lua naştere decât ori pe timpul cerneluirii formei de tipar, ori pe timpul imprimării în cazul în care pe patul de imprimare se găseşte un suport (coală de hârtie/carton?) care prezintă o suprafaţă specifică, în relief.

Particularităţile nu apar decât în zoba suprafeţelor acoperite cu culoare plină, nefiind observabile pe restul suprafeţelor imprimate.

Dacă are cineva vreo idee îl rog să nu o ţină pentru el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu