Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 30 septembrie 2017

Erori, varietăţi, curiozităţi, obliterări (4)

Pentru că este weekend, hai să continuăm serialul. Pentru cei care nu au parcurs episoadele precedente, ele se găsesc aici: partea 1-a, partea a 2-a, partea a 3-a.

Marca din imaginea de mai jos prezintă o deteriorare a clişeului interesantă, pe care nu am mai întâlnit-o la această planşă.
Efigia prezintă o urmă de coroziune accentuată în zona indicată de săgeţile roşii. Am verificat-o să nu fie cumva o urmă de deteriorare a hârtiei, dar e intactă. Marca face parte din tirajul imprimat pe hârtie costată cu filigran PR V.

La una dintre planşele mărcii de 15 bani gri (că nu sunt decât trei la număr) am găsit un unicat cu o mică eroare interesantă.
Pe haşurile de sub litera I din BANI se află un lumen alb de formă rotundă.

La mărcile de 15 bani violet se întâlneşte un număr mai mare de erori şi de varietăţi, proporţional cu tirajul şi utilizarea mult mai însemnată a acestora.
Aceasta este o eroare "cu martor": pană albă oblică pe cadrul vertical drept.

Ca să nu vă mai întrebaţi de ce este frumoasă filatelia, am să vă spun eu acum: chiar în timp ce scanam marca prezentată mai jos mi-am dat seama că la o singură piesă.
Iniţial la această marcă văzusem varietatea abklatsch pe verso (imaginea de la mijloc), dar în timp ce o scanam mi-am dat seama că ea mai prezintă două caracteristici frumoase:
- în primul rând este un unicat dantelat neobişnuit 9½ (din ştampilă sunt vizibile literele [D]OFT[ANA]);
- în al doilea rând marca are şi o eroare repetabilă, lipsa colţului stâng superior.
Această marcă este ea însăşi un argument în sprijinul studiului cu mare atenţie a piselor care ne intră în colecţie: niciodată nu poţi ştii de unde sare iepurele!

Aceasta este o altă eroare repetabilă, pe care am întâlnit-o de mai multe ori: pată de culoare de formă neregulată peste haşurile din colţul stâng superior.

Aceasta este o eroare care apare la mai multe clişee în planşă, sub forme care variază: lipsa colţului drept inferior al desenului mărcii. În imagiinle de mai sus sunt prezentate două astfel de mărci cu această eroare, dar numărul lor este mai mare.

Pentru că sunt frumoase, vă prezint şi două ştampile:

Sunt ştampilele a două oficii sucursale bucureştene: Parchetul Ilfov, respectiv oficiul Domenii.

Pentru că v-am arătat mai sus o marcă de 15 bani dantelată 9½, le-a venit râdul şi acestor două unicate de 25 bani cu aceeaşi dantelură, ambele obliterate de asemenea cu ştampila albastră DOFTANA. A doua marcă prezintă şi o mică deformare a cadrului vertical stâng, dar o consider o eroare minoră, care se vede greu cu ochiul liber.

Aceasta nu este o mare raritate, dar îmi place pentru că ştampila (PALANCA GARĂ) este completă.

Unicatul de 50 bani face parte din tirajul imprimat pe hârtie poroasă obişnuită cu filigran PR IV. Ea prezintă în marginea dreaptă amprenta unui spaţiu tipografic.

Marca de mai sus aparţine tirajului fără filigran pe hârtie subţire. Clişeul prezintă o eroare care se repetă (am mai întâlnit-o): ploaie de pete de culoare în colţul stâng superior.

Cred că ajunge pentru acest episod. Voi reveni şi cu alte piese interesante pentru "neastâmpăraţii" înclinaţi spre studiu.

2 comentarii:

  1. Hi Max, I'm not sure how to get in contact with you but I have a Romania stamp I'm having difficulty identifying. It's a Romania King Karl I - 5 Bani. Hoping you can have a look:

    https://www.stampcommunity.org/topic.asp?TOPIC_ID=55830

    Thanks!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Shane,
      That color was made using some chemical compounds, there was not any 5 bani stamp in (grayish) black. It is a known counterfeit for this stamp.

      Ștergere