Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 10 septembrie 2017

Erori, varietăţi, curiozităţi, obliterări (2)

Continui cu încă un articol cu subiect similar celui precedent.

La marca de 5 bani albastru planşa 1 am avut norocul să dau peste o eroare identică pe două unicate (ambele aparţinând aceluiaşi tiraj cu filigran PR IV), fără să caut erorile în mod special (click pe imagine pentru mărire). Clişeul prezintă deteriorarea cadrului superior în pareta stângă, o spărtură a colţului stâng inferior cu lipsa desenului, precum şi o altă spărtură mai mică a colţului drept superior.

Pentru valoarea de 5 bani verde vă voi prezenta amestecate atât piesele din planşa 2, cât şi cele din planşa 3 (pentru că nu vreau să scap vreuna dintre cele pe care mi le-am propus să le arăt).

5 bani verde fără filigran, planşa 2, unicat care prezintă o spărtură a clişeului sub forma a două linii albe curbate: una sub baza gâtului efigiei, cealaltă plecând din spatele cefei până la piciorul drept al literei N din BANI. Vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte să mai fi întâlnit această eroare, dar la mărcile Spic am învăţat timp de vreo 40 de ani că aproape orice este posibil.

5 bani verde planşa 3, deteriorare importantă a colţului stâng superior al clişeului.
 Aceeaşi eroare şi în cadrul unui ştraif orizontal de trei mărci (click pe imagine pentru mărire), la marca din dreapta.

5 bani planşa 3, pereche orizontală la care marca din dreapta prezintă o deformare accentuată a clişeului, precum şi erori majore (click pe imagine pentru mărire).
Cadrul vertical stâng are o spărtură caracteristică, iar cadrul din colţul drept superior este complet lipsă.

Vedem mai departe o eroare la mărci ale planşei 3 care pare similară, dar care se găseşte pe două clişee diferite. Să le vedem ca mărci unicate:
Este vorba despre deformarea colţului stâng superior. La prima vedere erorile par identice, dar dacă mărim imaginile, vedem altceva:
La prima marcă teşirea are o formă caracteristică.
La a doua marcă însă apar caracteristici diferite: colţul teşit are o altă formă, în plus mai apar  o deformare a colţului drept superior, precum şi un lumen alb, rotund, pe marginea medalionului efigiei, în faţa bărbii.
Din prima variantă vă prezint şi o pereche verticală.
Din a doua variantă vă prezint un ştraif de trei mărci (click pe imagine pentru mărire), la care eroarea este prezentă la marca din dreapta.

Aceasta este o eroare foarte frumoasă (click pe imagine pentru mărire) pe care nu sunt sigur dacă v-am mai arătat-o sau nu. Să o vedem şi într-o imagine mărită:

Revenind la planşa 2 a aceliaşi valori, vă prezint o curiozitate pe care nu am mai întâlnit-o în această formă (click pe imagine pentru mărire):
Nu ştiu dacă urma de culoare de sub cadrul inferior este un rezultat al ancrasării planşei ori este o eroare.

Dacă tot am amintit de ancrasarea planşei doi, să vedem două exemplare semnificative:
După aspectul tiparului, după prezenţa multor pete mici de culoare în zone unde acestea nu ar trebui să se găsească şi după lipsa contrastului efigiei aş trage concluzia că o bună parte a clişeelor planşei au devenit destul de uzate încât să determine oficialii Poştei să comande o planţă nouă (planşa 3 din care am prezentat mai multe exemplare mai sus).

Ne întoarcem la planşa 3. Ea a fost imprimată mai târziu în culoare schimbată, verde gălbui mat şi verde-oliv în loc de verde albăstrui şi verde smarald. O parte dintre erorile întâlnite la culoarea iniţială se regăsesc şi la mărcile imprimate în culoarea schimbată, ca aceste exemplare prezentând colţul stâng superior deformat (click pe imagine pentru mărire):
La marca din dreapta uzura clişeului îşi spune cuvântul, cadrul vertical drept lipsind pe o mică porţiune deasupra colţului inferior.
Desigur că se întâlneşte şi cealaltă variantă a colţului deformat:

Reîntâlnim şi o altă eroare pe culoarea schimbată (click pe imagine pentru mărire):
Colţul drept superior lipsă este însoţit de această dată şi de lipsa parţială a cadrului drept, precum şi d elipsa colţului drept inferior (cauzate probabil de uzura clişeului).

Frumoasa eroare localizată la colţul stâng superior se întâlneşte şi la culoarea schimbată.

Încă o eroare frumoasă la marca de 5 bani verde-oliv, planşa 3.

Continuăm întrun articol viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu