Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 28 septembrie 2017

Mărci austriece utilizate la Orşova

Pentru că sunt de mulţi ani un urmăritor consecvent al licitaţiilor care au ca obiect vechi piese provenite din Ardeal, Banat şi Bucovina din perioada de funcţionare a poştei austriece, rezultatele (realizările) care ies din tendinţa obişnuită îmi atrag imediat atenţia. Aşa s-a întâmplat şi cu două piese de 9 kreuzer din prima emisiune austriacă din 1850, ambele purtând obliterări ale oficiului poştal din Orşova. Click pe imagini pentru mărire.

Prima piesă este o pereche orizontală anulată cu ştampila ALT ORSOVA tip C (cu cadrul oval) relativ comună în perioada prefilatelică, dar rară pe mărcile primei emisiuni. Caracteristica tuturor amprentelor întâlnite pe mărci din emisiunea 1850 o reprezintă îmbâcsirea cu tuş a ştemplului şi aspectul neclar în general.
Ştampila "curată" arată ca în desenul de mai sus. Catalogul maghiar Gudlin de ştampile cotează amprenta acestui tip pe prima emisiune austriacă cu 800 puncte. Perechea cu pricina a fost vândută pe eBay cu 268 euro (după 16 biduri).

Aceasta este a doua piesă, tot de 9 kreuzer şi tot cu o ştampilă ALT-ORSOVA (de această dată din tipul mult mai comun (cerc simplu, fără ornamente). Perechea a fost însoţită de o notiţă olografă a cunoscutului expert Ulrich Ferchenbauer, potrivit căreia ea prezintă pe verso varietatea cunoscută (în limba germană) sub numele de "Maschinen Abklatsch", iar datorită acestei caracteristici piesa ar fi mult mai rară decât o pereche "normală". În opinia mea însă varietatea este aşa de slab vizibilă încât piesa nu ar merita o atenţie deosebită.
Aceasta este nota olografă amintită mai sus.
Se pare că opinia mea privind caracterul relativ comun al piesei nu a corespuns cu opiniile altor amatori, întrucât perechea a fost vândută cu 445 euro, după 37 biduri!!! Un asemenea rezultat pentru un abklatsch nu am întâlnit nici măcar pentru piese cu varietatea de tipar bine vizibilă oferite în licitaţiile mari, de aceea tind să cred că preţul final a fost manipulat prin biduri dirijate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu