Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 18 ianuarie 2016

Mărci fixe decupate şi utilizate la francare

Cred că este nimerit să semnalez o utilizare externă mai puţin obişnuită a unei benzi de ziare. În ciuda faptului că piesa (care a fost vândută recent pe un portal de licitaţii online cu o sumă nesemnificativă), ea prezintă un interes anume pentru colecţionarii de întreguri poştale. Click pe imagine pentru mărire.


Tariful pentru o trimitere externă cu ziare din prima categorie de greutate era la data expedierii acestei piese (1914 după spusele vânzătorului, dar ştampila de plecare BUCUREŞTI are data ilizibilă) de 5 bani.
Expeditorul (a cărui identitate nu este dezvăluită de banda de ziare) a utilizat un ştraif de trei benzi de ziare, pe care a aplicat încă două mărci fixe decupate tot din benzi de ziare (sunt vizibile la amândouă în partea inferioară liniile de separaţie pretipărite). Astfel, tariful de 5 bani pentru trimiterea externă a fost completat. Este însă discutabilă legalitatea operaţiei, de aceea colecţionarul pasionat (şi înrăit) îşi poate pune întrebarea dacă nu cumva ne aflăm în faţa unei situaţii de fraudă poştală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu