Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 22 martie 2015

Trimitere externă nefrancată

Mai demult am văzut o scrisoare interesantă din perioada clasică expediată cu porto din România şi taxată la sosire, în Italia (click pe imagine pentru mărire).


Scrisoarea a fost expediată în martie 1870 din Galaţi. Lucrul care mi-a atras atenţia prima dată când am văzut această trimitere a fost aplicarea dublă a ştampilei GALATZ cu agrafă bogată, varianta cu vechea ortografie. Această ştampilă nu a fost individualizată în raport cu ştampila GALAŢI în tabelele cu coeficienţi de preferinţă publicaţi în cele două surse bibliografice principale semnate de Kiriac Dragomir (CMPR 1974 şi Ştampilografia poştală).
Scrisoarea nefrancată poartă pe faţă, sus, în dreapta, o inscripţie manuală făcută cu cerneală, "5(×)3 (=) 15" şi încă un "2" dedesubt. Socoteala (care se referă, cel mai probabil, la suma de plată) nu pare să se potrivească cu tariful românesc pentru o scrisoare simplă externă (50 bani pentru o trimitere francată spre Italia, expediată via Austria).
Sosirea la Savona a fost însoţită de taxarea scrisorii cu două mărci porto italiene însumând 70 centesimi.
Piesa a fost vândută într-o licitaţie online, licitaţie care nu a prea lăsat neindiferenţi amatorii.

2 comentarii:

  1. Buna seara, sub 15, seamana a fi o bifa, o subliniere; cu respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara,
      E greu de spus. Poate fi şi "2", şi un "Z".
      Singura inscriţie care se potriveşte cu valoarea taxată la sosire este cifra "70" mai degrabă mâzgălită pe faţă ("7" foarte mare, iar "0" mai mult sugerat printr-o buclă, sus) şi pe care am omis să o menţionez în textul articolului.

      Ștergere