Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 20 februarie 2015

Francatură mixtă pe un întreg cu semnătura lui Zoscsak

Colecţia destul de frumuşică de piese din istoria filateliei româneşti pe care am prezentat-o de-a lungul celor peste patru ani de când scriu pe acest blog este completată cu încă un frumos întreg poştal german, vândut recent pe un portal online. Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba despre o carte poştală germană cu răspuns plătit expediată în octombrie 1899 din Hanovra în România, la Bucureşti, pe adresa celebrului Rudolf Zoscsak. Până la destinaţie, cartea poştală nu a făcut decât tri zile, aşa cum o atestă ştampila de sosire BUCURESCI CURSA I.
Cunoscutul filatelist român i-a răspuns corespondentului său german cu o întârziere destul de mare, abia pe 1 decembrie 1899, şi nu la Hanovra, ci la Frankfurt pe Main, distanţă pe care o parcurge tot în trei zile.
Răspunsul poartă scrisul olograf al colecţionarului român, cu tot cu semnătura acestuia.
Am pomenit în titlu că este vorba despre o francatură mixtă. Nu cunosc motivul pentru care Zoscsak a mai adăugat pe partea cu "Antwort" (răspuns) o marcă românească model Spic de grâu (5 bani verde cu filigran PR, culoarea schimbată, aşa-zisă UPU), deoarece francatura de 10 pfennig acoperea contravaloarea tarifului în vigoare. În orice caz, nu este vorba despre o marcă adăugată ulterior (pentru că am văzut mai multe astfel de piese stricate de tot felul de "deştepţi").
Piesa a obţinut un preţ bunicel în licitaţia online. Dacă sunteţi interesaţi de preţurile realizate de diverse piese, vă invit să urmăriţi aceste licitaţii pe portalurile în cauză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu