Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 22 februarie 2015

Eseu circulat prin poştă, şi cu varietate pe deasupra!

Tot o piesă pe care n-am observat-o atunci când s-a vândut într-o licitaţie online este şi plicul de mai jos (click pe imagini pentru mărire), plic cu câteva caracteristici inedite pentru piesele din perioada interbelică.


Plicul a fost expediat în octombrie 1922, conform ştampilelor, de la Focşani la Bucureşti, fiind francat conform tarifului în vigoare de la 1 iulie 1922, de când o scrisoare simplă internă trebuia francată cu 1 leu, plus timbrul obligatoriu de 10 bani reprezentând taxa pentru asistenţa socială.
Elementul atractiv al plicului îl reprezintă blocul de patru mărci de 25 bani, care nu sunt de fapt mărci propriu-zise, ci eseuri cu modelul aprobat al valorii de 25 bani, în culoarea aprobată. Eseul se diferenţiază faţă de marca definitivă prin spaţiul mult mai mare între clişee pe un rând orizontal, motiv pentru care şi dantelarea laturilor verticale s-a efectuat (la eseuri) prin două linii de dantelură pentru fiecare interval.
Al doilea element atractiv al piesei îl constutie o varietate pe care am observat-o la blocul de patru eseuri, şi anume dantelură dublă orizontală la mijloc, vizibilă însă la examinarea cu mai multă atenţie a blocului.


Varietatea este denumită de unii colecţionari specializaţi "dantelură tip diamant". După forma orificiilor dantelurii, se distinge bătaia dublă a matriţei perforului, care nu a fost executată exact în aceeaşi poziţie.

Al treilea element atractiv al piesei îl reprezintă ştampila de sosire, aplicată pe spatele plicului: PALAT REGAL BUCUREŞTI.


Acum ar trebui făcută o precizare. Plicul a fost francat potrivit tarifului în vigoare la data respectivă şi poartă ştampilele oficiilor de expediere şi de sosire. Cu toate acestea, cred că este destul de evident faptul că piesa este una de origine filatelică, deoarece un eseu nu are ce căuta pe o corespondenţă poştală normală. Aşadar o astfel de piesă nu poate fi în niciun caz considerată cine ştie ce eroare sau vreo mare raritate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu