Este vorba despre două scrisori oferite la licitaţia cu numărul 76 al casei greceşti Collectio (Alexandre Galinos), desfăşurată la începutul lunii mai a.c.
Prima este o francatură mixtă România-Grecia, foarte rară pentru perioada clasică românească (click pe imagine pentru mărire).
Plicul a fost expediat pe 28 iunie 1872 din Botoşani, cu destinaţia Atena, via Constantinopol. El a fost francat conform tarifului românesc în vigoare, o marcă de 50 bani ("favorit" 1869), corespunzător tarifului pentru o scrisoare simplă externă. Plicul a luat calea spre ITZKANI 29.JUN.72, apoi către TRIEST 1/7.72. Aici a fost aplicată ştampila biliniară AFFRANCATURA INSUFFISIENTE, înscriindu-se cu creionul albastru "Insuf. 17". Pe verso a fost înscrisă taxa "20-28". La intrarea pe teritoriul grecesc s-a înscris pe faţă insuficienţa (considerată de către poşta greacă) "45", iar la sosire s-au aplicat (ca taxă porto) două mărci Hermes "cap mare", una de 40 şi una de 5 lepta, fiecare fiind obliterată cu câte o ştampilă ΑΘΗΝΑΙ 28.ΙΟΥΝ.72.
Plicul a fost oferit la un preţ de strigare de 4.000 euro, dar a atins un preţ final de 5.840 euro (fără taxe).
A doua piesă este o scrisoare a poştei ruse în Principate (click pentru mărire).
Scrisoarea a fost expediată în mai 1871 din Galaţi (de către George Sclavu, conform ştampilei-antet) către Taganrog. În ciuda faptului că poşta externă românească funcţiona deja, scrisoarea a luat drumul poştei imperiale ruse, fiind francată cu o marcă de 10 kopeici din 1868 a Levantului rus, obliterarea aplicată fiind ГАЛАЦЪ 3.МАИ.1871 (Galaţi, oficiul rusesc, anul "71" fiind completat manual, cu cerneală neagră). În tranzit, scrisoarea a trecut prin Odesa (două ştampile ОДЕССА 5.МАИ.1871), ştampila de sosire fiind aplicată pe faţă (ТАГАНРОГЪ 12.МАИ.1871).
Piesa, una foarte rară chiar în ciuda calităţii (marca este deteriorată), a fost oferită la un preţ de strigare de 1.500 euro dar nu a fost vândută. Deoarece este ceva care se vede odată la mulţi ani, am considerat totuşţi că merită din plin să fie semnalată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu