Pentru amatorii de piese filatelice româneşti, licitaţia casei australiene Status International din 25 octombrie a.c. a constituit o surpriză plăcută, deoarece au fost oferite numeroase loturi conţinând piese sau mărci izolate care sunt mai greu de întâlnit astăzi pe piaţa filatelică.
Bogăţia materialului românesc prezentat sugereată faptul că firma condusă de expertul Chris Ceremuga a primit spre desfacere o colecţie de marcă românească cu un nivel destul de înalt de specializare. Deşi perioada clasică a fost slab spre deloc reprezentată, perioada postclasică şi mai târzie a fost reprezentată de loturi frumoase, atractive. Am alcătuit o selecţie a loturilor care s-au vândut (pentru că au fost şi unele care nu au stârnit interesul cumpărătorilor). Preţul de strigare al mulor loturi a fost (în opinia mea) unul supraestimat, dar regulamentul licitaţiei se pare că a permis şi înaintarea unor oferte sub acest nivel.
Nu voi prezenta preţurile de strigare (pentru loturile arătate mai jos), ci numai preţurile finale, de adjudecare (care nu includ comisioanele şi taxele).
Două unicate neuzate Bucureşti I şi II în culorile cunoscutelor erori (care sunt reimpresiuni în opinia mea, datorită nuanţelor specifice) - 100 dolari.
Eroarea de culoare de 5 bani roz Bucureşti I neuzată - 275 dolari.
Lot de postclasice neuzate în blocuri, Cifra în patru colţuri şi 25 ani de domnie (site-ul casei de licitaţii nu a postat imagini mai mari, nu mă înjuraţi):
Lotul a fost oferit pentru 1.500 dolari, realizând însă 3.500 dolari. Motivul a fost datorat probabil prezenţei unei serii Cifra cu stema mică în poziţie răsturnată (greu de întâlnit astăzi).
Torcătoarea din 1906, un frumos eseu al valorii de 3 bani brun - 2.800 dolari.
Mama răniţilor 1906, eseu al valorii de 3 bani imprimat în culoare lila - 2.800 dolari.
Carol I, 25 ani de regat, 1906, set de 14 eseuri în modelul adoptat şi culori neaprobate. nedantelate şi cu perfor "SPECIMEN" - 1.300 dolari.
Carol I - 40 ani de domnie, set de 14 eseuri (unul model neadoptat, restul modele adoptate),în culori neaprobate, nedantelate şi cu perfor "SPECIMEN" - 1.100 dolari.
Lot de 5 eseuri Îngeri, dintre care patru cu perfor "SPECIMEN" - 650 dolari.
Obolul, două probe de culoare ale valorii de 15 bani - 600 dolari.
Silistra 1913, machetă a valorii de 5 bani - 2.900 dolari.
Idem, machetă a valorii de 3 bani - 2.600 dolari.
Lot de eseuri şi varietăţi de la Ferdinand - "cap mare" (inclusiv un fals aşa-zis ARPA):
Click pe imagini pentru mărire. Lotul a realizat 1.300 dolari,
Lot de 120 exemplare de eseuri Ferdinand aşa-zise Gh. Ioaniţiu - 550 dolari.
Idem, lot de eseuri Ioaniţiu în blocuri cu tête-bêche (peste 70 buc.) - 350 dolari.
Ferdinand, 60 ani de vârstă, lot de erori şi varietăţi (240 de mărci) - 2.600 dolari,
Idem, lot foarte atractiv de eseuri la aceeaşi emisiune (265 piese) - 2.100 dolari.
Idem, încă un lot de eseuri de la aceeaşi emisiune (191 piese) - 1.600 dolari.
Două coli complete de eseuri la aceeaşi emisiune (una în cenuşiu verzui, cealaltă în albastru) - fiecare câte 500 dolari.
Eroile de culoare de 6 şi 10 lei dantelate, în blocuri de câte 12 exemplare - 2.800 dolari.
Idem, eroare de culoare de 10 lei nedantelată în bloc de patru - 1.800 dolari.
Două modelare de culori pentru uzualele Mihai- model englez, unul pentru hârtia velină (albă) şi celălalt pentru hârtia "semivelină" (gri). Pe modelare se află plicate eseuri fără valoarea nominală şi cu legenda SPECIMEN în loc de ROMANIA. Fiecare modelar a realizat un preţ final de câte 550 dolari.
Au fost oferite şi loturi cu diverse corespondenţe, inclusiv cu trimiteri din perioada Primului Război Mondial. Pentru acestea nu mai fac nicio descriere lot cu lot, marchez doar câteva imagini ca să vă faceţi o idee (majoritatea loturilor au avut în compunere sute (!) de piese (click pe imagini pentru mărire).
Potenţialul de studiu al acestir piese este foarte mare. Am aflat că au fost şi amatori din România care s-au "bătut" pentru unele loturi, să sperăm că le vor şi documenta.
În aceeaşi licitaţie au mai fost oferite câteva loturi de Hohe Rinne (nespectaculoase în opinia mea).
UPDATE: Preţurile sunt exprimate în dolari australieni (la data publicării articolului, 1 dolar australian era cotat cu 2,97 lei, adică numai circa două treimi dintr-un dolar american).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu