Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 30 noiembrie 2018

Ministerul Culturii: reevaluarea obiectelor de patrimoniu, în dezbatere publică

Pe pagina MCIN a fost publicat un proiect de ordin al ministrului referitor la reevaluarea bunurilor culturale mobile deţinute de instituţiile publice. Aducă, în limba română, bunurile din categoriile specificate Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, care se află în gestiunea instituţiilor bugetare (de exemplu muzeele, dar nu numai).

Pentru cei interesaţi, detaliile pot fi accesate aici. La aceeaşi adresă se află şi linkurile pentru descărcarea proiectului de ordin şi a anexei la acesta. Orice persoană interesată care are propuneri, sugestii şi reclamaţii, acestea le poate trimite prin poşta clasică  sau prin email la adresa specificată în link până la data de 5 decembrie a.c.

Mi-am formulat deja unele observaţii la anexa ordinului pe care am de gând să le înaintez ministerului, dar (ca să nu fiu înjurat în zi de sărbătoare) las treaba aceasta pe săptămâna viitoare.

De ce ar fi de interes acest ordin pentru colecţionari? Pentru că ar urma să se aplice şi bunurilor de genul timbrelor, dar şi al monedelor şi bancnotelor.

Există o problemă însă legată de această reevaluare, care tot este băgată sub preş de MCIN, precum şi de cei care ar trebui să urmărească aplicarea legii (vorba aia: nimeni nu-i mai presus de lege, nu?). Reevaluarea obiectelor de patrimoniu este reglementată de o ordonanţă a Guvernului din... 2003!!!

Ce au făcut însă salariaţii plătiţi din bani publici pentru a avea grijă de bunurile de patrimoniu? Nimic! Timp de 15 ani s-au opus şi au propovăduit nerespectarea legislaţiei, iar în acest timp o serie de obiecte de valoare însemnată (şi materială, şi istorică) au tot dispărut din muzee. A dat cine dovadă de iniţiativă propunând măsuri de prevenirea furturilor? Nu!

Poate că toată tărăşenia ar interesa anumite instituţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu