Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 1 noiembrie 2018

MViR: Doi cilindri diferiţi la colile cu eroarea de la a doua emisiune

Colecţionarii români nu au prea dat în brânci la studiul tradiţional al mărcilor ocupaţiei germane în România în Primul Război Mondial (cu câteva excepţii numărate cam pe degetele unei singure mâini). Exemplul de mai jos nu ştiu dacă a mai fost publicat de cineva (dacă da, îmi cer scuze atât pentru necitare, cât şi pentru neştiinţă).

La adoua emisiune uzuală tip Germania supratipărită cu caractere gotice "M.V.i.R." şi noua valoare, apare o eroare a supratiparului catalogată de mult timp: lipsa cifrei "40" din valoare la marca nr. 21 din coală (adică rândul 3, coloana 1). Noutatea o reprezintă faptul că supratiparul a fost aplicat pe coli provenind de la cilindri diferiţi, care se diferenţiază prin:
     - numerele imprimate pe partea verticală stângă a colilor, respectiv
     - forma haşurilor de pe marginea orizontală superioară a colilor.

Mai jos sunt prezentate două blocuri, câte unul din fiecare cilindru semnalat (click pe imagini pentru mărire).



Blocurile au fost vândute în licitaţia cu numărul 380 (!) a casei germane Götz, desfăşurată la mijlocul lunii octombrie a.c.

2 comentarii:

  1. Mai potrivit ar fi "numarul" 40, nu "cifra".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când vorbim de valorile nominale mi se pare mai potrivit să le denumim cifre, şi nu numere.

      Ștergere