Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 14 iunie 2018

Despre localizarea în coală a supratiparelor Cluj şi Oradea

Din multă obişnuinţă şi pentru că aşa au procedat mai mulţi înaintaşi, marea majoritate a colecţionarilor are tendinţa de a face localizarea supratiparelor de la cele două emisiuni exclusiv după catacteristicile/defectele monogramei.

Am întâlnit situaţii în care aceeaşi poziţie în coală prezintă deplasări relative ale monogramei faţă de legenda BANI/LEU/LEI, respectiv Bani/Leu/Lei. Atunci când apare o astfel de deplasare relativă sunt toate şansele ca planşa supratiparului valorii respective să fi suerit o modificare (planşă desemnând ansamblul de 100 de monograme, 100 de legende, plus spaţiile tipografice aferente distanţării elementelor imprimabile).

Mi-a trimis cineva pe mail imaginea perechii de mai jos întrebând ceva care nu are legătură cu subiectul abordat aici, dar care poate ilustra problema:

Aceasta este perechea.

Am observat "din avion" că legenda LEI nu are aceeaşi aliniere la ambele mărci, şi pentru a vă fi mai uşor am "tras" câte o săgeată de-a lungul piciorului literei T din PTT din monogramă. Ce a ieşit vedeţi mai jos:


Este evidentă acum diferenţa alinierilor.

Scopul problemei: descoperirea tuturor situaţiilor în care la aceeaşi poziţie în coală apar alinieri diferite.

Un comentariu:

  1. Good replies in return of this query with real
    arguments and telling the whole thing about that.

    RăspundețiȘtergere